Armbrytarna Lisa Oskarsen-Lundberg, Jakob Marklund och Pirjo Holmström representerar Northen Arms och Sverige på EM.

Framgångarna fortsätter för armbrytarna i Arjeplog, och nu väntar EM i Jyväskylä, Finland, för tre av medlemmarna i Northern Arms. En av dem är 13-årige Jakob Marklund.

– Det är viktigt att komma ut på tävlingar, inte minst för våra unga talanger, säger Pirjo Holmström, kassör i Northen Arms.

Ett ständigt återkommande problem inför tävlingar är kostnaderna. Klubben har som mål att samla in pengar för att bekosta tävlingsavgifter, resa och uppehälle för de yngre deltagarna, men det är inte alltid möjligt.

Inför EM i Jyväskylä har Jakob Marklunds föräldrar sökt sponsring via facebook, för att finansiera resa och boende. Målet, 10 000 kronor, är inte riktigt uppnått ännu, men Jakob är glad och tacksam över allt som kommit in hittills, och hoppas nå målet innan det är dags att åka.

– Jag vill tacka både alla de som stöttar mig och bidrar med pengar, och även gymmet, där jag fick ett träningskort. Det behövs också, säger Jakob.

Vid sidan av gymträningen tillbringar Jakob förstås mycket tid med renodlad armbrytning. Två kvällar i veckan är träningslokalen i sporthallen öppen, och ofta är det tio-femton personer där.

– Vi har ungefär femton aktiva medlemmar, mellan 9 och 60 år. Under många år har det varit mer tjejer än killar, men nu är det faktiskt mest killar. Tyvärr är det svårt att behålla dem, de unga tillhör en ålderskategori som försvinner från Arjeplog, säger Pirjo Holmström.

Anton Neziri och Jakob Marklund är två av de cirka 15 aktiva armbrytarna i Northen Arms, Arjeplog, just nu. Föreningen erbjuder träning två kvällar i veckan.

Jakob Marklund hoppas komma hem med minst ett silver från EM.

– Jag har varit med på SM två gånger, men det här blir första gången på EM. Det är kul, och det gäller att träna och träna nu, säger han och tar ett stadigt tag om kompisen Anton Neziris hand över armbrytarbordet.

Anton har tränat längre än Jakob och har bland annat tagit hem SM-guld. Men den här gången får han stanna hemma.

– Jag är skadad, och måste vara försiktig med min arm, förklarar han.

EM i armbrytning hålls 18-20 maj i Finland. Målet för Jakob Marklund, Lisa Oskarsen Lundberg och Pirjo Holmström är förstås att göra så bra som möjligt ifrån sig, men oavsett hur det går i EM så blir det inget VM för armbrytarna från Arjeplog.

– Nej, VM hålls i Malaysia i år, och det är alldeles för dyrt att åka dit, suckar Pirjo Holmström.

 

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x