Sture Burman medverkar i den nya TV-serien Högspänning. Här får vi följa de som ser till att vi har fungerande elleveranser.

Elström. Vi är alla mer eller mindre berorende av den, och det är lätt att ta för givet att den alltid ska finnas tillgänglig när vi behöver den.

Oftast gör den det, men bakom de väl fungerande el-leveranserna finns människor i en ständig beredskap, redo att åka ut på riskfyllda uppdrag för vår skull.

Sture Burman är en av dem, och hans vardag i jobbet skildras nu i tv-serien Högspänning, som sänds på Viaplay/ TV3.

– En vanlig dag på jobbet? Jag har inga sådana, säger han när jag ber honom beskriva en vanlig dag på jobbet.

Ändå är det just sådana dagar som filmteamet har följt med på. Helt vanliga dagar på Sture Burmans jobb.

En av dagarna var uppdraget att söka ett kabelfel på fjället Nijbetjåhkkå, 7 mil norr om Arjeplog.

– När man har ett filmteam med sig blir det ju på nåt vis både en riktig och en skapad situation. Man planerar så gott det nu går att planera i förväg, men sedan kommer verkligheten och den kan vi inte påverka. Det var inte så bra väder som man önskar sig när man ska ut på ett sådant här uppdrag, men det var inte heller så dåligt som det kan vara när vi åker ut, säger Sture Burman.

Många mil blir det, i bil och på skoter. Sture Burman är en av de som ser till att de minst 75 mil högspänningsledningar som finns i Arjeplogs kommun fungerar.

Sture Burmans ordinarie arbetsplats är Arjeplogs kommun. Har han beredskap så har han beredskap i hela kommunen. Dygnet runt. Avstånden är stora och elnätet omfattande. Här finns minst 75 mil högspänningsledning, och elnätet utökas hela tiden.

– Det kan ta tid att hitta ett kabelfel. Först och främst kan det ta tid att komma fram till området där problemet finns. Om jag är i Arjeplog har jag först sju mil med bil, och sedan kanske 8-10 kilometer med skoter innan jag är framme vid ett kabelfel på exempelvis Nijbetjåhkkå. Det tar några timmar, konstaterar han.

Att förbereda sig inför ett felsökningsuppdrag under beredskap är i det närmaste omöjligt.

– En plogbilschaufför i beredskap kan se att det snöar, och gå och lägga sig tidigt på kvällen för att kliva upp tidigt och åka ut. Jag vet aldrig om och när jag ska ut. Eller när jag kommer hem. Det enda jag vet är att jag måste vara helskärpt hela tiden, även om jag varit ute på jobb hela natten och klockan är fyra på morgonen. Varje gång jag står framför ett transformatorskåp måste jag komma ihåg att döden finns därinne. Jag får inte göra det minsta lilla misstag när jag öppnat dörrarna.

Det här är saker som Sture Burman hoppas kunna förmedla i tv-serien.

– Jag önskar att fler förstod att det inte är helt självklart att lampan alltid ska tändas när man trycker på knappen. Det kan ta tid innan vi hittat och lagat ett fel, och det har hänt att vi tvingats vända för att vänta på bättre väder.

Lunchrast på jobbet. Det är inte alla dagar Sture Burman kan värma och äta sin lunch inomhus. En del dagar blir det utomhus, och då behövs förstås en eld. FOTO: Pressbild från Vattenfall AB.

I tv-serien förmedlas förstås också en bild av Arjeplog och arjeplogare. Hur många av tittarna som kommer att förstå allt som sägs återstår att se, såvida delar av programmen inte textas.

– Jag tror att i alla fall filmteamet hade svårt att hänga med när jag och min brorson Erik pratade med varandra, säger Sture Burman och skrattar.

TV-serien, som producerats i ett samarbete mellan Vattenfall och Skellefteå Kraft, sträcker sig över två säsonger. Serien heter Högspänning och sänds via TV3/Viaplay med premiär den 27 mars. Den 10 april sänds ett avsnitt där Sture Burman medverkan.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x