Kommunalrådet Isak Utsi och lokalpolisområdeschef Andreas Nyberg har undertecknat det nya medborgarlöftet. FOTO: Erik Karlsson/Arjeplogs kommun

Kommunen och polisen ska fortsätta arbeta tillsammans med att öka tryggheten och minska brottsligheten i Arjeplog. Det nya medborgarlöftet som nu undertecknats innebär bland annat att kommunen ska göra det enkelt för medborgarna att anmäla sådant som ger otrygghet, och polisen ska arbeta för att bli mer synlig både i och utanför tätorten.

– Samverkan är A och O för goda resultat. Därför är både det lokala medborgalöftet, och en framtida samverkansöverenskommelse som vi framöver kommer upprätta mellan oss, Arvidsjaur kommun och Polisen, viktiga verktyg, säger Isak Utsi, kommunalråd i Arjeplog.

Inför förnyelsen av det lokala medborgarlöftet har kommunen bland annat genomfört en enkätundersökning för att se vilka behov och önskemål som finns när det gäller arbetet med att öka tryggheten och minska brottsligheten.

Ett önskemål som kommit fram är att polisen ska bli mer synlig både i och utanför tätort, och arbeta för en förhöjd polisnärvaro på offentliga platser och skola i relationsskapande syfte.

Ett annat önskemål är tydligare kommunikation och information.

I det medborgarlöfte som nu undertecknas lovar Arjeplogs kommun att ordna fortbildningar om drogproblematik och ta fram en struktur där medborgare kan anmäla brister och ge synpunkter till verksamheterna. Man ska också ta fram en struktur för informationshantering.

Polisen lovar att besöka platser där ungdomar samlas och vistas minst 5 gånger per år och att minst tio gånger per år genomföra trafikkontroller i anslutning till skolor, förskolor samt ute i byarna.

– Kommunen och polisen ska också dela information och lägesbild med varandra, och anpassa våra insatser efter det. Om jag själv ska lyfta fram några särskilt viktiga punkter i vår samverkan skulle jag säga det fortsatta drogförebyggande- och hälsofrämjande arbete och en tillgänglig polis i vår kommun, säger Isak Utsi.

Medborgarlöftet gäller för 2023 och 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x