Jakten spelar en central roll i Linda Jones senaste roman De tar allt ifrån mig. FOTO: Maria Fäldt

En novelltävling och ett aprilskämt i en jakttidning lade grunden till Linda Jones senaste roman De tar allt ifrån mig, en obarmhärtig skildring av hur livet och relationer mellan människor kan se ut i glesbygden, i utkanten av samhället och i utanförskapet.

– Som journalist i Norrbotten har jag mött många som kämpat för att behålla eller få tillbaka samhällsservice som tagits ifrån dem. I romanen ville jag utforska konflikten mellan stad och land, och se vad som kan hända när allt, till och med jakten, tas ifrån en, säger Linda Jones.

Bokens huvudperson, tonårstjejen Frida, är en duktig skytt och hon drömmer om att få gå i sin mors fotspår och bli jaktledare.

Men så dyker en mystisk korsning upp i skogen, och länsstyrelsen avlyser jakten. Livet i Marken är inte längre vad det varit, maktpositionerna förskjuts och samhällets lagar tappar sin betydelse när raseriet tar över.

– Upprinnelsen var ett aprilskämt jag hittade hos Jaktjournalen. De skrev om att man hittat ett mystiskt djur, en korsning, det var en blandning mellan älg och ren. Jag tänkte genast att det här är en ingång till en bra novell, berättar Linda Jones.

Vid bokreleasen i Luleå samtalade Linda Jones med Camilla Blomqvist om bland annat att bo kvar eller flytta bort från inlandet. FOTO: Maria Söderberg

Linda Jones skrev sin novell och skickade in till tävlingen. Men novellen passerade juryn obemärkt, och hon beslutade sig för att bygga ut berättelsen till en roman.

– Jag var fortfarande nyfiken på personerna och berättelserna. Jag ville utforska konflikterna och vad som skulle kunna hända. Konflikten mellan stad och land finns i hela Sverige, den är allmängiltig på något vis. En av mina testläsare är vegetarian och jaktmotståndare, men hejade ändå på jaktlaget i konflikten, det var intressant tycker jag.

Linda Jones har jägarexamen, men är inte själv jägare.

– Det är inte egna upplevelser jag beskriver i boken, jag har inte ens själv levt på den sida av konflikten där bokens huvudpersoner befinner sig. Tvärtom så är ju jag en sån som de stör sig på eftersom jag bor i Luleå, i staden. Jag ser det som att jag använt en samlad kunskap från mitt jobb som journalist, där jag har suttit på jaktmöten och lyssnat, och mött många människor som kämpat för byns bensinmack eller butik. Sedan är det ju en roman, där man fritt kan lägga till händelser i berättelsen.

 

 

 

Linda Jones med dottern Siv. Bilden är tagen vid bokreleasen i januari. FOTO: Maria Söderberg

 

Förlaget, Bonnier & Carlsen, kallar De tar allt ifrån mig för en ungdomsroman.

– Jag förstår varför man placerar böcker i olika fack, men jag gillar det inte riktigt. Jag hoppas att så många som möjligt läser mina böcker, oavsett hur gamla de är. Jag har också en förhoppning om att temat i boken, jakten, ska locka unga killar att läsa, säger Linda Jones.

Hennes debutbok, Bete sig, fick Norrlands litteraturpris, och presenterades på Bok & Vandring i Jäckvik för ett par år sedan. I den här boken känns språket annorlunda. Lite kärvare, lite hårdare.

– Jo, jag skriver nog mer rakt på sak i den här boken. Det är en tuffare jargong och jag följer den röst som kommer när jag skriver, säger Linda Jones.

 

Någon tredje bokutgivning är inte planerad inom överskådlig framtid. Linda Jones är föräldraledig, och när föräldraledigheten upphör börjar hon ett nytt jobb, som dramaproducent på Sveriges Radio. Men – det finns ett utkast till en tredje bok.

– Jo, jag har ett utkast. Men det är lång väg från ett utkast till en färdig bok, och just nu känns ett färdigställande av en bok långt borta. Vi får se när det finns tid och möjlighet för mig att skriva igen, säger Linda Jones.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x