Efter sex års granskning kunde Anders Boström skriva boken Silverblåsningen. I lördags fick han Hedersomnämnande av Publicistklubben Norra.

Journalisten och författaren Anders Boström, Umeå, fick Publicistklubbens Hedersomnämnande för sin bok Silverblåsningen. I sin granskning av turerna kring Jan Edvardsson och hans uppgång och fall i Arjeplog hittade Anders Boström dokument som i hovrätten friade Jan Edvardsson från fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

— För att uttrycka mig kortfattat: han är oskyldig till det han dömts för. Det här, att bidra till att en person slipper sitta i fängelse för ett brott han inte begått, är det överlägset största jag gjort som journalist, sa Anders Boström vid Publicistklubbens möte.

Steffen Renklint, P4 Västerbotten, fick utmärkelsen Silversleven 2022, och Anders Boström, frilansjournalist och författare, fick Publicistklubbens Hedersomnämnande.

Med motiveringen ”För den egna drivkraften att närgånget granska och modet att skriva en bok om entreprenörens uppgång och fall” tilldelades Anders Boström ett Hedersomnämnande av Publicistklubben Norra. Utmärkelsen Silversleven 2022 gick till Steffen Renklint, P4 Västerbotten, för hans granskning av diskriminering och hot på ett kommunfinansierat härbärge.

Boken Silverblåsningen, som kom ut i höstas, är resultatet av ett journalistiskt arbete som pågått under sex år.

Anders Boström intervjuades av Agneta Källgren, ordförande i Publicistklubben Norra, om sin granskning av Jan Edvardssons uppgång och fall.

Vid årsmötet för Publicistklubben Norra berättade Anders Boström om bakgrunden till boken.

– Jag fick ett tips om en hotellentreprenör som jobbat i Arjeplog i tio år, och alla siffror och pilar pekade uppåt. Så kom nya delägare in, och efter två och ett halvt år var entreprenören helt utsparkad och dömd till både skadestånd och ett års fängelse. Jag har jobbat i sex år med att försöka kolla vad som egentligen hänt, och kortfattat kan sägas att Edvardsson är oskyldig till det han misstänkts och dömts för.

Anders Boström berättar att han fastnade vid Jan Edvardssons ord ”Dom snodde mitt företag”.

– I mitt huvud kan man inte göra så. Man kan inte stjäla ett företag av någon. Men det är precis vad som har skett här. Jag har massor av dokument som visar hur det har gått till. Ett företag som omsatte 75 miljoner och gick mot en vinst på 10 miljoner såldes för två kronor.

 

Boken Silverblåsingen finns nu med som bevismaterial i en resningsansökan hos Högsta Domstolen. Anders Boström hoppas kunna komma till Arjeplog och berätta om sin bok och de bevis han hittat i sin granskning.

Redan innan boken kom ut kallades Anders Boström till hovrätten som vittne. Han var tveksam till att gå dit.

– Jag ringde hovrätten och frågade om jag var tvungen att komma, och det var jag. Det var lite konstigt, jag känner inte till ett enda fall tidigare där en journalist kallats som vittne och jag hade ju dessutom inte ens publicerat något. Men jag hade inget annat val än att gå dit, och jag bestämde mig för att berätta vad jag visste. Åklagaren ifrågasatte naturligtvis mina uppgifter, men jag har dokument som bevisar vad som hänt och det ledde till en friande dom.

Boken, och ett par av de dokument Anders Boström plockat fram, ligger nu hos Högsta domstolen som bevismaterial i en resningsansökan i skadeståndsmålet.

— Det är Jan Edvardsson som skickat in ansökan och bevismaterialet till Högsta domstolen. Vad som händer i den frågan vet jag inte, ärendet har legat där i fem månader, men det har i alla fall inte hamnat i papperskorgen ännu.

Anders Boström uttrycker en förvåning över att den vändning historien tagit inte har fått mer uppmärksamhet i media.

– På fyra månader i samband med att han sparkades skrevs ett tjugotal artiklar om en sparkad, brottsmisstänkt och senare dömd VD. Men nu är det tyst. Jag nådde så här långt och jag är glad att boken kom ut, men jag skulle önska att någon hakade på och gick vidare, det finns mer att bita i här.

Han hoppas få fler möjligheter att berätta om sin bok och sin granskning, och de två orter som står högst på önskelistan är Arjeplog och Boliden.

– Boliden eftersom det är där han växt upp, och Arjeplog eftersom det är där historien utspelas. Jag har bjudits in till Boliden till hösten, men hittills finns inget inbokat i Arjeplog, säger Anders Boström.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x