Arjeplog har näst lägst lärarbehörighet i Sverige. Det sägs i ett pressmeddelande från Sveriges Lärare, en sammanslagning av Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet.

Sveriges Lärare har analyserat statistik från Skolverket, och kommit fram till att Arjeplog, efter en nedgång med 13 procentenheter på ett år, nu har lägsta lärarbehörigheten i Norrbotten, och näst lägst i hela landet.

”Av de sammanlagt 21 heltidstjänsterna i grundskolan i Arjeplogs kommun (motsvarande 27 lärare) var det nio som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.”, sägs i pressmeddelandet.

Men Arjeplog är inte unikt, andelen behöriga lärare sjunker i många kommuner. I åtta av Norrbottens 14 kommuner sjönk lärarbehörigheten med minst en procentenhet jämfört med läsåret 2021/2022. I pressmeddelandet noteras också att även små personalförändringar kan leda till stora procentuella skillnader i andelen behöriga lärare.

– Den stora bristen på behöriga lärare är oerhört allvarlig. Lärarbristen får förödande konsekvenser för kvaliteten på svensk skola och drabbar såväl de befintliga lärarna som eleverna. Läraryrket måste bli mer attraktivt och det sker genom rejäla satsningar på lön och arbetsmijlö. Svenska skolor skriker efter lärare, det finns ingen tid att förlora, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare.

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x