070-344 20 23

Uttryck och berättelser håller minnet av människor vid liv. Carl-Oskar Lundström berättade om betydelsen av de muntliga historierna och uppmanade publiken att skriva ner uttryck och berättelser de minns.

Det blev en lite kylig, men solig marknad med många och välbesökta arrangemang. De flesta arrangemangen hölls på Silvermuseet, där lördagens första föreläsning hölls redan klockan tio.

– Vi var lite tveksamma till att ha ett arrangemang så tidigt, men nu ser vi att det går utmärkt att locka publik även på förmiddagen, sa Christina Sundqvist när hon välkomnade Carl-Oskar Lundström som berättade om uttryck och människorna bakom dem.

Carl-Oskar Lundström arbetar på Stadsarkivet i Umeå. Han har ett brinnande intresse för, och en stor kunskap om, Arjeplogs historia och släkter. Vid sin föreläsning på Silvermuseet berättade han om människorna bakom mer eller mindre välkända uttryck och händelser.

– Det handlar om att bevara minnen och levandegöra människor, och det är viktigt. Det behöver inte alltid vara långa berättelser och stora händelser, även små, korta berättelser är viktiga, menar han.

De muntliga berättelserna, som förs vidare från generation till generation, är mycket viktiga eftersom de innehåller unik information. Men – det gäller också att tänka källkritiskt, eftersom minnena och berättelserna förändras under årens lopp. Carl-Oskar Lundström gav ett par exempel på hur det kan gå till. Han berättade bland annat om hur han av två olika personer, oberoende av varandra, fick höra talas om en ung kvinna som drunknat. Men när han kontrollerade uppgiften i skriftliga källor, visade det sig att den kvinnan dött av spanska sjukan. Däremot var kvinnan med, men överlevde, vid en olycka när en annan ung flicka drunknade.

 

Ute på Guld-Klas Torg strosade människor och hundar runt bland marknadsstånden. Somliga handlade och somliga nöjde sig med att titta och prata. Längsta köerna brukar finnas där mat säljs, och den här marknadsdagen utgjorde inget undantag.

Inne på museet fortsatte arrangemangen att avlösa varandra. Johan Fjellström berättade ur flera perspektiv om sina bilder av biltestverksamhetens utveckling i Arjeplog, som fotograf, som företagare och som privatperson, verksam och boende i det lilla internationella lokalsamhället.

– Vi hade nog inte bott kvar i Arjeplog om det inte varit för biltestverksamheten. Den har betytt oerhört mycket för både mig och Illona, sa han.

Traditionsenligt bjöd Arjeplogs konstförening in till vernissage på marknadslördagen. Konstnären Petronella Edlund presenterade sin bild av Arjeplog – i form av skulpturen Áijlis.

– Första gången jag blev kär i Arjeplog var när jag tog körkort här. Jag hade ingen koppling hit, men sa redan då att jag vill bo här. Några år senare blev jag kär i Mattias, och det visade sig att han hade stuga i Arjeplog. Nu bor vi här, har köpt hus och jag är ännu mer kär. I den här skulpturen med kvinnliga former har jag försökt personifiera och spegla Arjeplog, berättade hon.

En skulptur skapad av kärlek till Arjeplog. Konstnären Petronella Edlund berättade om sina tankar bakom skapandet av Ajlis, som fått sitt namn efter Petronellas favoritberg – Ájlisvárre.

Skultpuren är gjord av keramik och papier-maché, samt ett stort antal fotografier.

– Jag vill visa allt det vackra här, naturen, allt det jag upplevt under vandringar och turer. En ensam bild kanske inte säger så mycket, men livet, händelsen, är det viktiga, och tillsammans hoppas jag att alla bilderna ska få fler att se det vackra.

Lördagens arrangemang på och intill Guld-Klas Torg avslutades med marknadskonsert i kyrkan, med Natalie Carrion.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x