I Plupps värld får man leka, krypa, hoppa, åka, balansera och klättra. Henrik Kalixtus Wikström provade allt med stor iver, och att rida på björnen blev en favorit.

Barnboksfiguren Plupp och hans vänner har flyttat in på Silvermuseet, och efter tre invigningar står utställningen nu öppen för både stora och små lek- och lässugna besökare.

– Vi är jätteglada att han bor här, utställningen blir en bra bas för barnaktiviteter, med många möjligheter till lärande, säger Sofia Flinkfeldt, museipedagog.

Man får inte ha skor på sig och man får inte äta eller dricka i Plupps värld. Men leka får man. Sofia Flinkfeldt berättade om reglerna, innan barnen släpptes in i utställningen.

Utställningen, där besökarna kan ta del av och leka i Plupps värld skapades 2018 av bokförlaget Opal för att hedra minnet av Inga Borg, författaren bakom de populära böckerna om Plupp och hans vänner. Sedan dess har Plupp, hans värld och hans vänner utgjort en vandringsutställning som färdats runt i Sverige.

Britta Flinkfeldt och Bengt Melin slog sig ner i bokhörnan hemma hos Plupp under invigningen. Här finns Plupp-böcker på flera olika språk.

Nu har utställningen flyttat in på Silvermuseet, och här blir den kvar.

– Med stöd av Riksantikvarieämbetet och Arjeplogs kommun kunde vi köpa utställningen, så den blir kvar hos oss, säger Sofia Flinkfeldt.

Invigningen, eller om man nu ska kalla det inflyttningsfest, var en av de aktiviteter Silvermuseet anordnar under sportlovsveckan. För att så många barn som möjligt skulle få vara med skedde invigningen tre gånger, varje gång med tal av Sofia Flinkfeldt, fjällfika bestående av godis, blåbär och torrkött, bandklippning och förstås möjlighet till lek i utställningen.

 

På fredag blir det sagoläsning i bokhörnan, med möjlighet att lära sig ord på pitesamiska. En av Inga Borgs böcker, Plupp och vårfloden, har översatts till pitesamiska av Inger Fjällås och Peter Steggo.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x