Mitt under inspelningen av denna dokumentärfilm så förgiftas Aleksej Navalny och han svävar mellan liv och död innan han förs till Tyskland för specialistvård.

“Navalny”, utforskar handlingen att döda den ryska Putin-kritikern och före detta presidentkandidaten Alexey Navalnyj. Dokumentären, av Daniel Roher, presenterad av CNN Films och HBO Max, vann en Oscar för bästa dokumentärfilm vid söndagens Oscarsgala.
Oscar
“Navalny” är också en metodisk undersökning av CNN:s chefskorrespondent, Clarissa Ward, och journalistgruppen Bellingcat, för att avslöja de som försökte mörda Navalny.  “Navalny” hade premiär på Sundance Film Festival i januari 2022. Det kritikerrosade projektet vann också ett BAFTA-pris för bästa dokumentär i februari. Detta är den första Oscar-statyetten för CNN Films, som tidigare har nominerats till fem Oscars.
Kritiker
Navalnyj är en uttalad kritiker av Kreml och avtjänar för närvarande en nioårig fängelse i ett fängelse med högsta säkerhet öster om Moskva. Han greps när han återvände till Ryssland efter att ha överlevt mordförsöket. Putin-regimen vägrar att nämna Navalny vid namn, inte ens på en direkt fråga så nämnas han vid namn. Han har kritiserat Putin och Kreml i flera år, publicerat en lång rad videor på YouTube är han avslöjar en omfattande korruption i Ryssland. 
Du hittar Navalny på: HBO Max och SVT PLAY.

Filmtipset publiceras i samarbete med magasin Macken

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x