Ante Nilsson vann både veteranbilsrallyt och publikens pris med sin Volvo P1800. FOTO: Lars Sundström

Ett hundratal personer kom när Icemakers AB bjöd in till 50-årsfirande med bland annat guidade visningar av biltestanläggning och banor, demonstration av elbilar, veteranbilsrally och fartfyllda åkturer med företagets isracingbil, en BMW M3.

Far och son, Sten och Ante Nilsson, tog hem både rallysegern och publikens pris med en magnifik Volvo P 1800.

– Det blev en mycket bra dag, säger Josef Rönnholm, VD för Icemakers AB.

Allmänheten bjöds in till en heldag hos Icemakers, med bland annat utställning, guidade visningar av banor och testanläggning, demonstrationer och fartfyllda åkturer. FOTO: Lars Sundström

Biltestverksamheten i Arjeplog firar femtio år i år, och det har uppmärksammats på olika sätt, bland annat genom en utställning på Silvermuseet och en performanceföreställning på Guld-Klas Torg.

Även Icemakers AB firar femtio år i branschen, och allmänheten bjöds därför in till en heldag vid Pipudden.

FOTO: Lars Sundström och Sanna Westerlund

Där kunde besökarna se de olika maskinerna som används vid preparering av isbanorna, allt ifrån den minsta traktorn till den allra största snöslungan.

– Det är ett spann på cirka 2,5 ton för de minsta traktorerna till ungefär 20 ton för den stora snöslungan, Beilhacken. Den är gammal och används ytterst få gånger per säsong, bara när det kommit enormt mycket snö, kanske går den 25 timmar varje år. Men den är ovärderlig de gånger vi behöver den, säger Josef Rönnholm.

Den som ville kunde provköra och diskutera elbilar med en bilförsäljare som fanns på plats med tre elbilar. Även Icemakers egna eldrivna servicebilar fanns tillgängliga för provkörning.

Många passade också på att ta en åktur i isracingbilen med Ronny Myrvang eller Josef Rönnholm vid ratten.

– Det var populärt, vi körde hela dagen, utan uppehåll, berättar Josef Rönnholm.

FOTO: Lars Sundström och Sanna Westerlund

Även veteranbilstemat, med både utställning och rally, var uppskattat. Tolv förare och åtta bilar deltog i rallyt; Johnny Ögren, Elin Ögren och Ebba Ögren med Volvo 144, årsmodell 1974, Kaj Törnberg med Mercedes Benz 230, årsmodell 1980, Samuel Lestander och Lina Ögren med Volvo Amazon, årsmodell 1967, Monica Westin med Saab 96 V4, årsmodell 1972, Leon Breitbach med Saab V4, årsmodell 1969, Lars Sundström med Saab 96 V4, årsmodell 1972, Ante Nilsson, tillsammans med pappa Sten Nilsson, med Volvo P1800, årsmodell 1964, samt Noel, Mercedes Benz 124, årsmodell 1993.

Rallyt, som gick ut på att köra samma bana två varv med minsta möjliga tidsskillnad, vanns av Ante Nilsson, som ställde upp tillsammans med co-drivern och pappan Sten Nilsson.

Deras tävlingsbil, en Volvo P1800, vann också publikens gillande och röstades fram som favorit på utställningen.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x