Make up är titeln på Meja Aheinen Vesterlunds nya låt, som nu släpps på Spotify.

Sången och musiken har alltid funnits med som en viktig ingrediens i Meja Aheinen Vesterlunds liv, och i dagarna har hon släppt en ny låt, Make up, på Spotify.
– Det är lite läskigt att dela med sig av något man har skapat själv. Men det är häftigt också, när man ser att det uppskattas och man får positiv respons, säger hon.

Meja Aheinen Vesterlund bor sedan några år tillbaka i Edinburgh, Skottland, där hon studerat biologi, tagit kandidatexamen, har sin partner och nu söker arbete. Men Arjeplog är fortfarande ”hemma” för henne, och vi som har varit med några år där har förmodligen hört Meja sjunga tillsammans med sin mor Madelene Aheinen Westerlund  på musikcaféer, i kyrkan eller i andra sammanhang.
– Ja, så är det, och fast jag inte bott i Arjeplog på länge så är det hemma, säger hon och skrattar lite. Jag ville plugga på engelska, och därför sökte jag till universitet här. När jag for tänkte jag att jag skulle undvika svenskar och svenska språket under studietiden, men det blev inte riktigt så. Jag gick med i den svenska luciakören, och det är kul, jag upptäckte att språket betyder mycket.

Meja Aheinen Vesterlund bor numera i Skottland, dit hon flyttade för att studera till biolog.

Vid sidan av utbildning och körsång har Meja under lång tid filat på sin andra singel, Make up. Den första, Keep up, släppte hon i somras, tillsammans med en kille från Finland.
– Nu har jag gjort både text och musik själv. Det är mycket som är nytt för mig, så jag lär mig hela tiden, och det känns lite läskigt. Jag tror att det är läskigt för alla att dela med sig av sådant man skapat själv, kanske särskilt om man kommer från ett litet ställe där alla känner alla. Men jag får mycket stöd och pepp från Arjeplog, det är roligt.

Låten i sig har varit klar för att släppas i flera veckor. När intervjun sker håller Meja på med slutfinishen av omslaget, som består av en akvarellmålning.
– Det är mycket som är nytt för mig, och mycket som jag behöver lära mig. Den enda hjälp jag haft är att jag anlitat en producent för inspelningen. Han har mixat och lagt på små ljud och justeringar som gör stor skillnad för låten. Just det här med producent tror jag är underskattat, det jobb dom gör tar lång tid att lära sig.

En annan viktig detalj för den som vill satsa på musikbranschen är förstås marknadsföring.
– Vem som helst kan spela in och släppa musik, och om man är duktig på marknadsföring så kan man snabbt nå ut till väldigt många.
Meja Aheinen Vesterlund låter sin musik marknadsföra sig själv, och har i dagsläget inga planer på att försörja sig på musiken.
– Nej, det ligger långt borta. För att göra det måste jag släppa allt annat och bara satsa på musik. Jag har studielån, jag har lagt mycket tid på min utbildning till biolog och jag vill använda mina kunskaper. Som det känns just nu är det lagom att släppa en eller ett par låtar per år, och veta att det uppskattas. Men man vet aldrig vad framtiden har att erbjuda, och om min framtida ekonomiska situation någon gång skulle tillåta mig att släppa allt och satsa på musiken så skulle jag nog göra det, säger hon.

Här kan du höra Meja Aheinen Vesterlunds låt Make Up på Spotify:

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x