Om kärlek och Arjeplog. Gunilla Westergren Johanson berättar både sin familjs och samhällets historia i sin bok Ska kärleken bära?. FOTO: Gunnar Westergren

En roman, en familjehistoria och en beskrivning av hur livet i Arjeplog kunde se ut under förra seklet.

Ska kärleken bära? är titeln på Gunilla Westergren Johansons bok, där hennes föräldrars liv samt utveckling och enskilda händelser i både Arjeplog och omvärlden skildras med varsamma ord.

– Mamma hade själv tänkt skriva en bok om hur det var att komma till Arjeplog, men det blev inte så. Det här är min tolkning av det jag själv kommer ihåg, och det jag har läst eller fått berättat för mig. Det handlar också om att få visa hur viktig kärleken är, säger Gunilla Westergren Johanson.

 

Gerdas första jobb och skolklass i Kallön. Året var 1931.
Fotograf okänd.

Bokens huvudpersoner heter Gerda och Emanuel. Den enda som fått behålla sitt verkliga namn är Gunillas mor Gerda.

I första kapitlet kommer Gerda som nyutexaminerad lärarinna till Kallön. Året är 1931, och snart möter hon Emanuel, som ett år tidigare börjat jobba som lärare i Slagnäs skola.

Två år senare fick även Gerda jobb i Slagnäs, och paret kunde börja planera för en gemensam framtid.

Berättelsen om deras liv sträcker sig över 345 sidor och nästan fyrtio år. Den innehåller både kärlek, glädje, sorg och smärta. Det som sker i omvärlden påverkar familjen i stort och smått, och många lokala händelser som präglat samhället återges och beskrivs. Boken utgör därmed också ett stycke viktig lokalhistoria, återgiven ur ett personligt perspektiv.

– En del av händelserna minns jag själv. Jag har läst massor av brev som mamma och andra i släkten har sparat och lämnat efter sig, jag har pratat med många arjeplogsbor och jag har tillbringat mycket tid i kommunarkivet där jag fått bra information via gamla protokoll, berättar Gunilla Westergren Johanson.

En av de källor hon särskilt nämner är Erik Forssén i Slagnäs, som dock gick bort innan Gunilla Westergren Johanson hann visa honom den färdiga boken.

– Jag visste inte så mycket om mammas och pappas tid i Slagnäs. Men Erik berättade, och han gick runt med oss och visade skolan och idrottsplatsen, den som pappa så engagerat jobbade för att få till. Jag fick också se den lägenhet som mamma och pappa bodde i, det var mycket värt.

Ska kärleken bära? är Gunilla Westergren Johansons andra bok, en roman där kärleken sätts i centrum. Hennes första bok, Våga kärlek, är en självhjälpsbok. FOTO: Gunnar Westergren

Gunilla Westergren Johanson finns förstås själv med i boken också. Liksom hennes syskon.

–Jag har inte beskrivit min utbildning och tid i Stockholm så ingående. Sorgen över min syster och bilolyckan kom för nära på något vis. Jag klarade mina studier tack vare stöd från en god väninna. Det var svårt att ta sig vidare, men tack vare all kärlek jag fått så kan jag leva så bra som jag gör. Jag hoppas min bok ska visa hur viktig kärleken är, och hur fin vår uppväxt blev tack vare kärleken.

Boken kan också sägas vara en slags uppföljare på Gunilla Westergren Johansons första bok, med titeln Våga kärlek, trots att den är en helt annan typ av bok.

– Den boken är en självhjälpsbok om hur man kan lära känna sig själv för att förstå och våga satsa på kärlek i en ny relation. Flera av de som läst den har bett mig skriva en bok om hur man behåller kärleken, och i den här romanen finns ju kärleken med hela vägen.

Gunilla Westergren Johanson bor sedan många år i Helsingborg. Faktiskt nästan dubbelt så många år som hon har bott i Arjeplog. Men fortfarande använder hon ordet ”hemma” när hon pratar om Arjeplog.

– Jo, så är det. Arjeplog är hemma. Vi har sommarstuga där som vi besöker minst två gånger per år. Det är så härligt att komma hem, och tänk så fantastiska Arjeplogsborna är, de säger fortfarande ”Välkommen hem” när vi kommer upp, säger hon och torkar en tår ur ögonvrån.

Omslaget är en akvarell, målad av Evy Larsen, född Sundström och uppväxt i Arjeplog.

 

 

Bokreleasen skedde i Helsingborg i november, och boken har sålts i Arjeplog sedan före jul. Gunilla Westergren Johanson planerar dock för någon slags sammankomst i Arjeplog när hon kommer hit.

– Det skulle vara jätteroligt att få träffa läsare i Arjeplog och prata med dem om min bok, så på något vis ska vi försöka göra det, säger hon.

Hon kommer också att presentera sin bok Ska kärleken bära? under Bok & Vandring i Jäckvik, som i år hålls 20-23 juli.

 

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x