Lars Sundström, tidigare VD Ice Makers AB, Josef Rönnholm, VD Ice Makers AB, samt Malin Brännström, chef för Silvermuseet. Jubileumsutställningen kommer att finnas kvar på Silvermuseet fram till hösten.

Fordonstestverksamheten firar 50-årsjubileum i Arjeplog. Det uppmärksammas bland annat med utställningen ”50 winters of testing”, som visas på Silvermuseet.

– Det har hänt otroligt mycket under de här åren, och Arjeplog har blivit en världsmetropol i branschen. Samhället har också utvecklats mycket, inte minst tack vare alla de olika kulturer som mötts här, säger Lars Sundström, tidigare VD på Ice Makers AB, ett entreprenörsföretag med lika många år på nacken som testverksamheten.

Jubileumsutställningen syns både inne i museet och utanför.

Malin Brännström, chef för Silvermuseet, hälsade besökarna välkomna till jubileumsutställningens vernissage med en kort historisk tillbakablick.

– Det är tio tusen år sedan människor bosatte sig i Arjeplog, och redan då var sjöarna, vattnet och isen viktigt för överlevnaden. I den här utställningen blickar vi tillbaka på de senaste 50 åren, där isarna fått en ny betydelse.

Kommunalrådet Isak Utsi beskrev Arjeplog som en speciell plats för att bo, leva och arbeta.

– Vi är inte så många invånare i kommunen, men vi har femton hotell och under en stor del av året har vi en väldigt internationell atmosfär. Vi har också haft en engelskspråkig tidning under flera år. Det här är en speciell plats. Jag mötte Mister Blaha, en av de som varit här i Arjeplog 43 vintersäsonger i rad, och han framhöll att det viktigaste för utvecklingen av testverksamheten har varit den vänliga och hjälpsamma lokalbefolkningen.

Johan Fjellström, journalist, fotograf och tillsammans med hustrun Illona ansvarig utgivare för den engelskspråkiga tidningen Arjeplog Times, var inte personligen närvarande vid vernissagen, men via en film delade han med sig av sin berättelse om testverksamheten och dess utveckling och betydelse för Arjeplog.

Harleen Kalkat, Musikteatern i Arjeplog, berättade om ett performance art-projekt hon arbetar med.

– Vi gör den här konstupplevelsen i samarbete med kommunen och biltestindustrin, och vi har premiär i mars.

Utställningen, som ger en inblick i vad testverksamheten betyder för Arjeplog och hur den har utvecklats under fem decennier, finns kvar på Silvermuseet fram till i höst.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x