Rolf Lassgård är en av huvudrollsinnehavarna i TV-serien Händelser vid vatten. Många ville passa på att prata med honom under premiärkvällen. FOTO: Peder Lundkvist

I januari kommer Händelser vid vatten, som spelades in i Arjeplog under sommaren och hösten 2021 att visas av SVT. Men redan nu har de två första avsnitten visats i Arjeplog, och vid premiären fanns bland andra Rolf Lassgård på plats.

Hela Arjeplog ställde upp och hjälpte till när Kerstin Ekmans bok skulle bli film, och många ville förstås vara med och se premiärvisningen på bion.

– Det sägs att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn, och så är det även för en tv-serie. Det känns fantastiskt att den här tv-serien är klar och vi är alla stolta över den, sa Sandra Warg, vd för Filmpool Nord i sitt tacktal till alla som medverkat.

Premiär på bion. De två första avsnitten av Händelser vid vatten visades för inbjudna gäster. FOTO: Peder Lundkvist

Det var förra sommaren och hösten som filminspelningarna pågick i Arjeplog. Nu är tv-serien klar, och första avsnittet släpps på SVT Play den 13 januari. Vid premiärkvällen förhandsvisades de två första avsnitten för inbjudna gäster.

Kvällen inleddes med mingel och tal på Silvermuseet. Piv Bernth, vd för Apple Tree Productions, uttryckte både stolthet och tacksamhet.

– Jag skulle vilja tacka många olika människor, Och jag är stolt över att vårt produktionsbolag har fått göra tv-serie av en av de mest ikoniska romanerna i svensk kultur. Jag vill också säga att Kerstin Ekman har sett alla avsnitt och är tillfreds med dem.

Rolf Lassgård, som har en av huvudrollerna i filmen, berättade om det han gillar allra mest med filmproduktion.

– Det är när man åker ut någonstans och gör film. Till en plats där man bor tillsammans, lär känna varandra och är kvar i filmen hela tiden. Sedan finns det inget bättre än att komma tillbaka till den platsen med filmen, det nyfödda lilla barnet, och visa upp det. Precis som ikväll.

Han berättade också ett minne från en av alla de långa resorna till Arjeplog.

– Planet vi skulle åka till Arvidsjaur med vägrade lyfta, så vi fick åka till Skellefteå istället. Där blev vi hämtade med bil, och jag fick lära mig att plogbilsverksamheten är bättre i Arjeplog än i Arvidsjaur.

Kommunalrådet Isak Utsi hyllade alla som på ett eller annat sätt bidragit till att filminspelningen kunnat göras i Arjeplog.

– Det är roligt att se hur väl filmteamet kunnat nyttja de lokala krafterna, den kapacitet och det värdskap som finns här i Arjeplog. Alla gjorde verkligen vad de kunde för att hjälpa till. En av de roligaste efterlysningar jag sett på Facebook var när ni ville ha tag på ett pessar från 70-talet, och det som var extra roligt var att det fanns en person i Arjeplog som svarade ”jag har ett”.

Filmäktenskap. Som statister vid filminspelningen var Vanda Wallström och Sture Lestander ett par. Nu möttes de igen, för att se premiärvisningen av Händelser vid vatten. FOTO: Peder Lundkvist

Vanda Wallström är en av de som medverkat som statist i tv-serien.

– Jag var gift i filmen, och vi bodde i Strömgrens-gården. Det var dit dom kom med beskedet om vad som hänt på midsommaraftonen.

Vandas make i filmen, Sture Lestander, var också med på premiärvisningen.

– Inspelningarna pågick i flera dagar, jag minns att det var kallt och mycket väntan. Det var inte speciellt svårt, men det var ovant, berättade han.

Emmy och Rasmus Granström var med som statister vid filminspelningen av Händelser vid vatten. – Jag minns att vi fick göra om samma sak flera gånger, berättar Emmy.

Syskonen Emmy och Rasmus Granström var spända och förväntansfulla inför premiärvisningen.

– Vi sjöng på en begravning och gick i skola. Efter inspelningen har jag läst lite av boken, och den är spännande, berättar Rasmus.

– Jag minns att vi fick göra om samma saker flera gånger, och jag är rädd att det inte kommer att se så bra ut, sa Emmy.

Men den oron kan nog sägas vara obefogad. För visst såg det bra ut, allt det vi fick se i de två första avsnitten av serien.

Länk till reportage om filminspelningen finns här.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x