Fordonsbesiktning kan bli möjligt i Arjeplog igen från och med nästa sommar. Arjeplogs Allmänningsskogars beslut att gå in med 150 000 kronor för iordningställande av lokal gör att frågan är ett steg närmare lösning.

– Det ser ljust ut, och om allt går som det ska är vi igång under nästa år, men jag vågar inte ropa hej förrän vi är över bäcken, säger Lotta Lestander, vd för näringslivsbolaget Argentis.

Sedan 2019 när Statens Bilprovning tog sin mobila enhet ur bruk har det inte varit möjligt att besikta fordon i Arjeplog. Senaste tiden har det dessutom varit svårt att få besiktningstider i närliggande orter.

– Frågan lyftes av näringslivet redan 2018, när beskedet kom att den mobila enheten skulle tas ur bruk, och sedan dess har jag varit engagerad, säger Lotta Lestander. Det här är egentligen inte en näringslivsfråga, det här handlar om samhällsservice, och det är inte bara jag som arbetat för att vi ska få tillgång till fordonsbesiktning. Även politikerna har lobbat för den här saken.

Opus Bilprovning har sagt sig villiga att bedriva verksamhet här. Lokal finns tillgänglig på Maskinvägen, hos företaget IceMakers AB. Den kan användas för fordonsbesiktning under 8-9 månader per år, alltså under icke-biltestsäsong. Tanken är att man även ska kunna besikta tunga fordon i denna hall.

– Någon sådan hall har Arjeplog inte haft tidigare, men det öppnar möjligheten att besikta alla typer av fordon. Den möjligheten ger både ekonomiska och miljömässiga vinster, säger Lotta Lestander.

För att detta ska bli möjligt, krävs en del åtgärder i lokalen. Kostnaden är beräknad till 1,8 miljoner, och Lotta Lestander hoppas att finansieringen snart ska vara klar.

– Jag har inte fått slutgiltiga beslut på allt, men troligtvis är finansieringen i princip klar. Jag tror och hoppas att det här ska bli riktigt bra. Förutom att vi behöver den här samhällsservicen, så genererar det ett par arbetstillfällen, säger Lotta Lestander.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x