Harleen Kalkat och Malin Åkesson, Naturskyddsföreningen i Arjeplog, bjuder in till filmfestivalen Ljusglimt, i år med temat klimatanpassning och lokal matproduktion.

Med eldshow, filmer och samtal vill Naturskyddsföreningen i Arjeplog öka intresset för lokal matproduktion och klimatanpassning.

För andra året i rad arrangerar föreningen därför filmfestivalen Ljusglimt.

– Förra årets tema om skog blev uppskattat, och vi inleder därför med ett kort samtal och sammanfattning av det som sades då, berättar Malin Åkesson, festivalfixare.

Idén om filmfestivalen Ljusglimt kommer från Naturskyddsföreningen i Luleå, och landade i Arjeplog för några år sedan.

– De har haft en sådan festival i Luleå i några år, och tanken var att vi skulle ha vår första Ljusglimt 2020. Men då satte covid stopp för planerna. Förra året kunde vi genomföra festivalen för första gången, och nu fortsätter vi, säger Malin Åkesson.

Festivalen inleds på bion i Arjeplog. Här erbjuds besökarna förutom filmvisning ett panelsamtal med Lars Igeland som moderator. I panelsamtalet medverkar bland andra representanter för Vindelälven Biosfärområde och Klimatanalys i Norr.

– Vi kommer också att få veta mer om projektet Nyängen i Sorsele, där man arbetat för att få igång en lokal matproduktion. Det projektet har bland annat resulterat i att förskolan fått hela sitt årsbehov av potatis tillgodosett med lokalodlat. Vi skulle kunna göra något liknande i Arjeplog, menar Malin Åkesson.

Besökarna kommer bland annat att få se den maltesiska långfilmen Luzzu, som hade biopremiär i januari.

– Det är en prisbelönt film där det storskaliga, industriella ställs mot det småskaliga, traditionella. Det är berättelsen om hur man tvingas in i stora multinationella företag istället för att fortsätta i sin egen takt i sin egen fiskebåt, säger Harleen Kalkat, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Under Ljusglimt har arrangörerna också valt att visa en tysk film, med engelsk textning, Unser Boden, unser Erbe.

– Vi har ganska många tysktalande som etablerat sig i Arjeplog och vill leva nära naturen, på ett bra sätt. Vi vill gärna nå även dessa invånare med vår Ljusglimt, säger Malin Åkesson.

För att förstärka festivalstämningen blir det en spektakulär eldshow på torget, med gycklargruppen Phire från Luleå.

Festivalmiddagen, som blir vegetarisk, serveras på Kyrkströmsgården, där festivalen också avslutas utomhus vid en eld.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x