FOTO: Johan Fjellström och Lars Westerlund

2023 års Jutiskalender är en hyllning till alla som på ett eller annat sätt ser till att vårt samhälle fungerar.

– Det finns många som gör samhället till ett fungerande och bra samhälle att leva i, och vi skulle vilja ha med många fler i vår kalender, men året har bara tolv månader. Alla ryms inte och en del tackar nej av olika skäl. Men vår kalender ska ses som en hyllning till alla, precis alla, som gör Arjeplog till det härliga samhälle det är, säger Lotta Lestander som sitter med i Jutis Byaförenings kalendergrupp.

Kalenderpresentatörerna Arvid Marklund och Mikael Cermenius. FOTO: Ingo Marklund

150 personer samlades till releasefesten på medborgarhuset. Arvid Marklund och Mikael Cermenius presenterade kalendern bild för bild, månad för månad och de modeller och fotografer som fanns på plats fick möjlighet att kommentera sin bild.

– Det här var de sju kallaste minuterna i mitt liv, sa Maria Sundström, som tillsammans med Björn-Oscar Westerberg pryder månadsbilden för februari.

Britt-Inger ”Bitte” Westerlund tackade inte omedelbart ja när hon fick frågan om att ställa upp i Jutiskalendern som representant för hjältarna i hemtjänsten.

– Nej, det krävdes lite övertalning. Men det känns rätt att vara med, säger hon.

Som blodgivare gör Brita Hallnor en viktig samhällsinsats. Hon pryder månadsbladet för juni i Jutiskalendern 2023, och bilden av henne är tagen av Johan Fjellström. FOTO: Ingo Marklund

Fotograf Bertil Sundkvist berättade om de utmaningar man kan ställas inför som kalenderfotograf.

– Mitt uppdrag var att ta en höstbild. När det blev höst, och bilden skulle tas, skulle den istället vara en vårbild, berättade han.

Laila Lundgren Sundström berättade om vad som kan hända i Arjeplogs Ridklubb.

– Hos oss kan saker hända snabbt, och då måste man ta snabba beslut. Det betyder att man kan hamna här också, i Jutiskalendern. Vi sa ja direkt frågan kom, sa hon.

 

FOTO: Ingo Marklund

Therese Lestander, apotekschef i Arjeplog, berättade om den bild hon hade tänkt sig när hon tackade ja till att vara med i Jutiskalendern.

– Åh, jag såg en så vacker bild framför mig, ni vet så där med fjäll, snö, dimma, och nånstans i det fanns jag som en vacker älva. Det blev inte riktigt så. Det blev kallt, stickigt, stressigt och naket. Men här är jag och så här blev det, sa hon.

Även Kajsa Markström, lärare, hade en plan för sin månadsbild.

– Jag tänkte mig något vackert med kajaken och sjön. Men traktorn är mer förlåtande. Och jag tycker om traktorn. Faktiskt ännu mer nu när jag ser hur förlåtande den är, sa hon.

På december månads kalenderbild finns Leif Johansson och Ulf Lundström, som representanter för räddningstjänsten.

Ulf Lundström tog tillfället i akt och välkomnade fler att söka plats i räddningstjänsten i Arjeplog. Han gav också sin förklaring till att kalenderbilden är tagen inomhus.

– Vi är ju tuffa och hårda, och ville visa det med en bild där vi står ute i Hornavans vatten med is och snö runt omkring oss, men fotografen klarade inte av vädret. Han frös, kunde visst inte hålla objektivet stilla och det blåste snö på honom och vi blev tvungna att åka till stationen.

Fotografen, Lars Westerlund, hade, inte oväntat, en annan uppfattning.

– Nog pallar jag, dom där är inte så hårda som dom säger, sa han.

Under de år Jutiskalendern funnits har 150 män och 97 kvinnor klätt av sig för att fotograferas till månadsbilderna. Många av bilderna, kanske de flesta under årens lopp, har Lars Westerlund tagit, och han hyllades förstås med en egen applåd.

– En dag slutar jag att fota. Men jag vet inte vilken dag. Däremot är jag stolt över alla bilder jag har fått ta, det har blivit ganska många, sa han.

Arbetet med 2024 års kalender har förstås redan inletts. Precis som vanligt hålls så mycket som det någonsin är möjligt hemligt tills dess att kalendern släpps för försäljning, och varken Lotta Lestander eller Mica Vesterlund i kalendergruppen vill säga något om nästa års tema.

– Vi kan ge en ledtråd: det finns 8 727 sjöar i kommunen, säger de.

Beställ ditt exemplar av Jutiskalendern 2023 här.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x