Glada miner på Folkinitiativets valvaka. Det preliminära valresultatet visar att det nyetablerade partiet går in som andra största parti, efter socialdemokraterna.

29 % av rösterna och sex mandat i kommunfullmäktige för det nya partiet Folkinitiativet i Arjeplog. Så ser det preliminära valresultatet ut, sent på söndagskvällen.

– Det finns en anledning till att vi har tagit plats. Det finns en önskan om förändring, säger Madelene Aheinen Westerlund, som är partiets första namn på listan.

Folkinitiativet höll valvaka på pråmen vid Rattikvägen. Spänningen i väntan på rösträkningen var stor.

– Jag har ju varit på valvakor förut, men så här spännande har det aldrig känts tidigare, säger Ulrica Andersson, som för ett antal år sedan var engagerad i kommunpolitiken via socialdemokraterna. Det är drygt tjugo år sedan jag lämnade politiken, men när Folkinitiativet bildades hoppade jag på. Jag värnar om Arjeplog och vill bo kvar här, och det behövs något nytt inom politiken.

Så kom då till sist det preliminära valresultatet. Det visar att Folkinitiativet med god marginal är kommunens andra största parti, efter socialdemokraterna.

– Det känns fantastiskt, vi är så lyckliga, säger Madelene Aheinen Westerlund. Nu ska vi kavla upp ärmarna och börja jobba. Folk vill ha en kursändring, vi ska ta in arjeplogarna och deras röster i politiken och vi ska ge framtidstro.

De preliminära röstsiffrorna visar också att socialdemokraterna ökar något jämfört med förra valet, från 39,63 procent till 40. Antalet mandat ser enligt de preliminära uträkningarna ut att bli detsamma, 9 stycken.

– Vi ser det här för vad det är, ett preliminärt resultat, och inväntar det slutgiltiga. Men det jag kan säga är att vi är ödmjuka inför resultatet, och vi är beredda att ta ansvar och förvalta det förtroende vi fått, säger Isak Utsi, första namn på socialdemokraternas lista.

Isak Utsi vill inte kommentera det preliminära valresultatet för Folkinitiativet.

– Jag vill inte recensera andra partiers resultat, det får dom göra själva. Men vi kan konstatera att en del partier har tappat till förmån för det nya, säger han.

Än så länge är valresultatet preliminärt, och bygger på den rösträkning som skedde i vallokalen på söndagskvällen. Det slutgiltiga resultatet dröjer ett par dagar, och mandatfördelningen i kommunfullmäktige i Arjeplog kan förändras.

Så här ser det preliminära valresultatet ut, efter den första rösträkningen som skedde i vallokalen på söndagskvällen (inom parentes antal mandat under perioden 2019-2022):

Socialdemokraterna 40 %, 9 mandat (9)

Folkinitiativet 29 %, 6 mandat (0)

Liberalerna 11,5 % , 2 mandat (2)

Vänsterpartiet 8,3 %, 2 mandat (6)

Centerpartiet 8 %, 2 mandat (4)

Övriga partier, ej representerade i kommunfullmäktige:

Moderaterna 1,3 %, Kristdemokraterna 1,0 %, Miljöpartiet de gröna 0,3 %, Sverigedemokraterna (har upphävt beslutet att delta i kommunvalet  i Arjeplog) 0 % och övriga anmälda partier 0,7%.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x