Mats Nettelbladt, Laila Granström, Malin Åkesson och Martin Stråmo, representanter för Naturskyddsföreningen i Arjeplog, vill öka intresset för och lyfta frågor om natur och miljö. Inför valet publiceras nu en enkätundersökning som föreningen gjort.

– Vår miljö och natur är det viktigaste som finns, vi kan helt enkelt inte överleva utan det. Vi hoppas att frågor som rör vår miljö och natur ska lyftas upp i större utsträckning än hittills, det är livsavgörande frågor, säger Mats Nettelbladt, Naturskyddsföreningen i Arjeplog.

Föreningen har gjort en enkätundersökning bland de lokala partierna, och svaren kommer att presenteras i Arjeplognytt med start i morgon.

Naturskyddsföreningen i Arjeplog bildades för två år sedan, efter initiativ från Harleen Kalkat och Laila Granström.

– Vi fikade ihop och pratade om att det skulle behövas en miljöorganisation i Arjeplog. Här finns en del bra natur och miljö kvar, men vi kan inte ta den för given, någon måste stå upp för den. På bara ett par dagar hade vi fått ihop en styrelse och kunde bilda föreningen, berättar Harleen Kalkat.

I våras bjöd Naturskyddsföreningen i Arjeplog in politiker och allmänhet till ett lunchsamtal om klimat och miljö. Inför det arrangemanget genomfördes enkätundersökningen.

– Vi hade hoppats på utförligare svar och fler exempel på hur politikerna vill arbeta för vår miljö, säger Malin Åkesson.

– I annonser och material inför valet syns inte några direkta slagord om miljön. De flesta tar vår natur och miljö för given, men det är farligt. Det händer saker även här, fast man kanske inte ser det så tydligt, säger Mats Nettelbladt.

– Den biologiska mångfalden är viktig för var och en av oss, inte bara för de som har ett specialintresse för exempelvis lavar och svampar, säger Malin Åkesson.

– Vi har också näringar som är direkt beroende av vår natur och miljö. Gång på gång hotas nya hänglavskogar, som renskötseln är beroende av, fyller Mats Nettelbladt i.

Föreningen hoppas att de genom att uppmärksamma frågor kring natur och miljö ska kunna öppna ögonen på fler.

– Det behövs inte bättre teknik eller bättre tekniska lösningar för att lyckas genomföra en hållbar omställning, det som behövs är politisk vilja, säger Martin Stråmo.

För att sprida information och öka intresset och kunskapen hos fler erbjuder Naturskyddsföreningen i Arjeplog bland annat utbildningsdagar. Nu närmast stundar två helger med skogsexkursioner.

– Sebastian Kirppu, en av Sveriges bästa skogsbiologer, kommer hit. Den första helgen är fullbokad, och det finns bara några platser kvar till andra helgen, säger Malin Åkesson.

Med start imorgon tisdag kommer resultaten av enkätundersökningen att publiceras här på Arjeplognytt.

Länk till artikel om lunchsamtalet med tema klimat och miljö finns här.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x