Åsikter och uppgifter i inlägget är skribentens egna.

Liberalerna i Arjeplog gör ingen hemlighet av att man aspirerar på kommunalrådsposten efter valet söndagen den elfte september. Bland deras vallöften märks bland annat kulturhus, vägunderhåll, och, håll i er, gymnasieutbildning i Arjeplog. Fint ska det vara.

Utöver detta påstår de att Folkinitiativet Arjeplog utlovat satsningar ”för tiotals miljoner kronor”. Som medlem och andranamn på Folkinitiativets lista så ställer jag mig frågan: När har vi påstått detta? Detta är nämligen rena påhitt från en meningsmotståndare som har personliga maktanspråk och som kanske, trots att han påstår motsatsen, känner sig hotad av vårt inträde i den lokala politiken. Kanske är det därför L utlovar just stora satsningar men känner ett behov av att projicera detta på en motståndare?

Folkinitiativet Arjeplogs vallöften är nämligen mycket enkla: Vi lovar ingenting.

Däremot anser vi att underlaget till beslutet att lägga ner Hornavanskolan håller så bottenlöst låg kvalitet att beslutet måste rivas upp. Konsulten Anna Lundqvist som gjorde en enklare utredning i ämnet drog även hon slutsatsen att frågan behövdes utredas mer, och på djupet. Vi kunde inte hålla med mer, utan lovar just detta:

Om vi får bestämma så kommer beslutet att rivas upp och frågan att utredas på fler sätt, med utgångspunkten att skolan skall finnas kvar i någon form – om det endast är möjligt.

Liberalerna gör gällande att frågan har utretts grundligt. Rapporten från Anna Lundqvist säger något helt annat. Faktum är att när kommunen ombetts visa exakt var besparingen sker så blir det tyst. Man försöker ideligen förflytta bevisbördan till oss, vilket är direkt fånigt. Det är inte vi som ansvarar för den förda politiken.

Jag vill poängtera följande: Att utbildningssektorn sparar pengar är inte samma sak som att kommunen gör det. Vissa kostnader kommer man inte undan. Deras påstådda besparingar blir inte sanna bara för att de säger det. Det är inte så det fungerar.

Vårt enda vallöfte är att jobba med vår vision SUNT, Samhällsservice, Utbildning, Näringsliv, Transparens. Ett Arjeplog som är lätt och roligt att leva i, där så många som möjligt gör sitt bästa, arbetar, betalar skatt, och förverkligar sina visioner. Vi tror nämligen inte att någon utifrån kommer att dyka upp och rädda oss, det får vi göra själva. Samtidigt är naturligtvis driftiga människor utifrån mer än välkomna hit. Alla är välkomna till vårt Arjeplog.

Varför finns vi? Jo, för att tillräckligt många invånare anser att de fyra partierna misslyckats med att skapa ett Arjeplog som är så bra som Arjeplog borde vara. Känslan är, hos väldigt många, att Arjeplog kan bättre. Det tror även vi. Vi tror på ett Arjeplog där det finns utrymme för personliga initiativ och drömmar, fungerande infrastruktur för livets alla skeenden, och där kommunens primära funktion är att hjälpa människor att leva sina liv som de önskar. Vi tror oss dessutom kunna tillföra en dimension som många idag saknar: Framtidstro, kanske det viktigaste av allt.

Erik Quist, Folkinitiativet Arjeplog

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x