En avtorvad och frilagd härd vid Skärrim. Vid Silvermuseet/Insarc finns en stor samlad erfarenhet av arkeologi i samisk miljö. FOTO: Lars Liedgren, Silvermuseet

Silvermuseet i Arjeplog står nu värd för en internationell konferens om samisk arkeologi.

Under tre dagar träffas ungefär 50 arkeologer och andra intresserade, främst från de nordiska länderna, för att diskutera aktuella frågor inom samisk arkeologi, berättas i ett pressmeddelande från Silvermuseet.

Ett tema som ska diskuteras under konferensen är den senaste utvecklingen inom samisk arkeologi, t.ex. om vilken kunskap de föremål som tinar fram när glaciärerna smälter kan ge. Under konferensen diskuteras även hur urfolksmetoder kan användas i det arkeologiska arbetet och etnobiologins betydelse för arkeologin.

– Detta är en viktig plattform för oss som jobbar med samisk arkeologi, ett tillfälle att träffas och få uppdatera oss om de senaste forsk­ningsresultaten och diskutera aktuella frågor, säger Markus Fjellström, post doktor vid Oulu universitet och en av arrangörerna.

För fyra år sedan hölls en liknande konferens vid Siida museet i Inari, och nu är det Silvermuseets/INSARCs tur att vara värd för konferensen som arrangeras i samarbete med Oulu universitet och Stockholms universitet.

– Genom den forskning som bedrivits vid Silvermuseets forskningsinstitut INSARC de senaste 20 åren har vi en viktig roll att fylla inom arkeologin, säger museichef Malin Brännström. Vi är glada att så många deltagare väljer att komma hit till Arjeplog för att delta på kon­ferensen.

.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x