Nanna Lasko – äldst i Arjeplog. Idag firar hon sin 103-årsdag med blommor, paket och hallontårta. Bilden är från hennes 100-årsdag. (Arkivbild)

Idag fyller Arjeplogs äldsta invånare, Nanna Lasko, 103 år. Firandet är mer stillsamt än vid 100-årsdagen, men tårta, blommor och presenter blev det i alla fall.

Nanna Lasko är född i Lund, i Skåne. Där träffade hon sin blivande make Sixten Lasko från Arjeplog, som ställde ut sin konst i Skåne.

I mitten av 1950-talet kom Nanna Lasko till Arjeplog, och hon valde att stanna kvar även sedan maken dog i en drunkningsolycka 1972.

Numera bor Nanna Lasko i servicehuset Tallbacken, är pigg för sin ålder och lyssnar gärna på dansbandsmusik.

Nanna Lasko, 102 år, och Magnar Persson, 100 år, ledde luciatåget 2021 på Vaukagården/Tallbacken. (Arkivbild)

Här fick hon som 99-åring sin dröm om att vara lucia uppfylld. Numera kan drömmen även beskrivas som en uppskattad tradition. Ifjol lussade Nanna Lasko, då 102 år, nämligen tillsammans med stjärngossen Magnar Persson, då nybliven 100-åring.

”De behövde inte ens fråga mig, de vet att jag ställer upp om jag kan sprida glädje. En 102-årig lucia, det blir ett fint minne det.”, sa hon då.

I samband med 100-årsdagen berättade Nanna Lasko att många i hennes släkt har blivit hundra år, och att hon inte ansträngt sig för att uppnå den aktningsvärda åldern. Hon berättade också att hon hållit sig undan sprit, snus och andra gifter, och att hennes uppfattning var att man ska leva ordentligt och ha roligt.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x