På torsdagskvällen hölls en guidad visning på Ulljábuovdda. 25 personer deltog, lyssnade och ställde frågor om både denna vindkraftspark och vindkraft i allmänhet till Skellefteå Kraft AB:s representanter.

Vindkraftverken på Uljjábuovdda ska ersättas med färre, större och mer moderna enheter. I dagsläget är anläggningen inte ekonomiskt lönsam, men den har gett många lärdomar och erfarenheter.

Det, och mycket annat, berättade Stefan Skarp, affärsenhetschef för Vindkraft hos Skellefteå Kraft AB, vid torsdagskvällens guidade visning på Ulljábuovdda.

Top of Arjeplog erbjöd en vandring upp till Ulljábuovdda, längs stigen som bläckats av Lennart Jonsson. FOTO: Maria Söderberg

Initiativet till en guidad visning av vindkraftparken på Ulljábuovdda kommer från Maria Söderberg och Top of Arjeplog. I samarbete med Argentis vd Lotta Lestander och Stefan Skarp samt Krister Efverström som denna sommar ansvarar för rivning av vindkraftverken, kunde guidningen nu genomföras. Som sig bör erbjöd Top of Arjeplog besökarna en vandring upp på berget, i sällskap med Lennart Jonsson som rört sig i området i hela sitt liv, och bläckat stigen upp. Sju av de totalt 25 besökarna på Ulljabuovdda valde att vandra upp.

Krister Efverström och Stefan Skarp berättade om vindkraftparkens bakgrund, nuläge och framtid, och svarade på besökarnas alla frågor.

Stefan Skarp berättade om vindkraftsparkens historia och tillståndsprocessen bakom.

– Det är en lång process med många undersökningar och utredningar. Det här är något av en pionjäranläggning, vi var tidigt ute med vindkraft i fjällmiljö. Här finns många utmaningar, och vindkraftverken var inte utvecklade för att klara is och snö. Vi har haft många driftproblem och det har inte lönat sig ekonomiskt, men vi har lärt oss mycket, berättade han.

En av utmaningarna på Ulljábuovdda är förstås isbildning på rotorbladen. En annan utmaning är vinden.

– Det är ett turbulent område, där vindhastigheterna varierar snabbt och växlar riktning ofta. Det är en av de tuffare platser man kan tänka sig, och det finns många platser där det är lättare att bygga vindkraft. Turbinerna var inte riktigt färdigutvecklade när vi byggde här, men idag finns sånt som håller bättre. Vi räknar med att fem nya verk ska ge femtio procent mer energi än de tio gamla, sa Stefan Skarp.

Nacellen, eller maskinhuset som man kan kalla det, längst upp på vindkraftverken, väger 120 ton. De nedmonterade och uttjänta delarna hamnar hos Kuusakoski för återvinning.

Krister Efverström berättade om nedmonteringen av de gamla verken. Enligt planen skulle fyra verk plockas ned i år, men som det ser ut blir det endast tre som rivs denna sommar.

– Vi har bara fyra veckor på oss att göra det här jobbet, och allt ska vara klart innan den 15 augusti, så vi kommer inte att hinna ta ner fyra verk. Det får inte blåsa mer än upp till sex meter i byarna när vi ska använda kranen. Som ni vet har det varit rätt blåsigt, men vi hoppas nu kunna ta ner den tredje turbinen.

Både montering och demontering av vindkraftverk kräver speciell utrustning. Kranen som nu används för demontering av tre kraftverk på Ulljábuovdda transporteras i delar på tjugo långtradare.

Tanken är att de nya vindkraftverken på Ulljábuovdda förutom att producera elström även ska användas för forskning och utveckling.

– Vi tror att den här platsen är lämplig för utvecklingsarbete och tänker att turbinleverantörer kan komma hit och testa sina produkter, kanske med start under 2023/2024. I vårt nya tillstånd har vi ansökt om verk upp till 330 meter höga. Det finns inte idag, men det kan komma, säger Stefan Skarp.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x