Solen skiner och musiken ljuder i Tjärnberg i helgen. Sorsele Spelmän (och -kvinnor) värmer upp inför Folk- och Världsmusikfestivalen.

I helgen ljuder musiken i Tjärnberg igen. En Folk- och Världsmusikfestival för stora och små inleddes på fredagseftermiddagen och pågår fram till söndag, när den avslutas med en gudstjänst.

– Det blir inte samma sak som Hildings spelmansträffar, men vi bygger vidare på den musiktradition som levt här, säger Magnus Karlsson, som tillsammans med sin fru Harleen har tagit initiativ till festivalen.

Enar Hjukström är en av de trogna besökarna på de spelmansträffar som tidigare hölls i Tjärnberg. Naturligtvis finns han på plats med sitt dragspel även denna helg.

Under tre decennier ordnade Hilding Andersson årliga spelmansträffar i Tjärnberg, med musiker och publik från när och fjärran. Pandemin satte stopp för arrangemanget, och för ett år sedan gick Hilding Andersson bort.

– Jag och Harleen besökte Tjärnberg och vi tycker det är fantastiskt vackert här. Vi har ett stort intresse för folkmusik, och pratade med Hilding om att göra en Folk- och Världsmusikfestival här. Han gillade idén, och den blev verklighet, säger Magnus Karlsson.

Maria Eklind och Magnus Karlsson hälsar alla välkomna till en helg i Tjärnberg, fylld av musik.

Målet med festivalen är att locka fler in i musikens värld. Därför görs en särskild satsning för barn och ungdomar under festivaldagarna.

– Vi vill få fler gernerationer att upptäcka folkmusiken, och skapa en mötesplats för människor i alla åldrar. Eftersom Arjeplog är en samisk förvaltningskommun vill vi också lyfta fram det samiska och har bjudit in Elin Teilus, säger Magnus Karlsson.

I programmet finns bland annat jojkworkshop, en berättarföreställning om Prinsessan på ärten, allspel och dansutlärning.

– Vi hoppas också på buskspel och musik överallt, hela helgen, säger Maria Eklind, medarrangör.

 

Madelene Aheinen Westerlund och Mambert Karlsson är två av de som medverkar under festivalens inledande punkt, en hyllning till Hilding Andersson i ord och toner.

Festivalen inleddes på fredagen med en timslång hyllning till Hilding Andersson, bestående av musik och berättelser framfört av Hildings vänner.

De inbjudna musikanterna till Folk- och Världsmusikfestivalen är, förutom Elin Teilus; Ronald & Martin, Daniel Wikslund, Niklas & Mona, Norrsken, Sorsele Spelmän och Nina Grigorjeva.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x