Vinnaröringen i Racksunds Fiskefestival 2022, fångad av Isak Nutti, som också tog hem segern i Festivalens Öring Cup. FOTO: Maud Westerlund Nilsson

Isak Nutti, Arjeplog, tog hem segern i både öringklassen och Öring Cup under Racksunds Fiskefestival 2022.

Vinnarfisken, som han fångade under tävlingens tredje dag, vägde 5,155 gram. Sammantaget fick han 11,885 kilo öring, och tog därför hem första platsen i tävlingens Öring Cup, med nästan ett halvkilos marginal före Reine Lestander.

Pristagare i Racksunds Fiskefestival 2022. FOTO: Maud Westerlund-Nilsson

Racksunds Fiskefestival startade för trettio år sedan. Men på grund av pandemin har tävlingen pausats i två år, och årets upplaga blev därmed den 28:de i ordningen.

Tävlingen lockar både lokalbefolkning och hitresta i olika åldrar och i båtar av varierande storlek, och är särskilt uppskattad för den frihet som reglerna ger.

– Tävlingen pågår dygnet runt, man får vara ute hur mycket eller lite man vill, och invägning sker morgon och kväll, utom på lördagen som är avslutningsdag. Då har vi bara en invägning, strax före prisutdelningen, säger Tom Nilsson, tävlingsledare.

Racksunds Fiskefestival är uppskattad bland stora och små fiskare. Årets upplaga bjöd på ”halvbra” väder. FOTO: Maud Westerlund-Nilsson

Årets Fiskefestival bjöd på, som arrangörerna kallar det, halvbra väder.

– Det var lite trögfiskat i början, men sista dagen rasslade det till, och det blev en hel del fina fångster, säger Tom Nilsson.

Fisket sker i Uddjaure, Áhkálisjávrre, Ajsjávvre och Fluvkát.

Invägning sker morgon och kväll. Här samlas också tävlingsdeltagare och andra runt elden, kanske för att berätta en fiskehistoria eller två. FOTO: Maud Westerlund-Nilsson

Totalt vägdes 23 abborrar, 8 gäddor, 60 öringar och 2 harrar in under tävlingen.

– Som arrangörer är vi jättenöjda, ekonomin går ihop, vi vill rikta ett varmt tack till våra sponsorer och alla de som hjälpt till att genomföra tävlingen på ett bra sätt. Vi kör nästa år igen!, lovar Tom Nilsson.

Startkortet i Racksunds Fiskefestival är också en lott. Årets lyckliga vinnare av högvinsten, en båt, blev Markus Isaksson. FOTO: Maud Westerlund-Nilsson

Vid utlottning på startkorten vanns båten av Markus Isaksson, motorn av Stefan Sandberg och elmotorn av Gerd Lindgren.

Följande var i topp i de olika klasserna:

Öring:

Isak Nutti, 5,155 kg

Nils Wallström, 4,740 kg

Reine Lestander, 4,686 kg

Arvid Nilsson, 4,340 kg

Reine Lestander, 4,322 kg

Abborre:

Pernilla Lestander, 1,340 kg

Björne Lindberg, 1,250 kg

Lina Ögren, 1,198 kg

Robin Ygdén, 1,026 kg

Uas Meister, 0,950 kg

Gädda:

Team Uddlös, 8,790 kg

Elisabeth Lestander, 6,680 kg

Team Moskosel, 6,280 kg

Robin Jonnerby, 5,970 kg

William Hammar,  5,950 kg

Harr:

Gert Johansson, 0,656 kg

William Hammar, 0,646 kg

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x