Berättarföreställningen om Mimmi Helamb, med titeln ”Starkast hjärta har flest ärr”, lämnade ingen oberörd. Framförandet var en del av jubileumsfirandet i Vuoggatjålme. FOTO: Maria Söderberg

Vuoggatjålme har kallats för Sveriges mesta köldhål. Som mest har man uppmätt 52,6 minusgrader, men under den helg 100-års jubileum firades här levererade vädergudarna stekande sol.

En av höjdpunkterna under jubileet var en berättarföreställning om Mimmi Helamb, framförd av Musikteatern i Arjeplog, Harleen Kalkat och Magnus Karlsson.

Skådespelaren Harleen Kalkat målade bildligt med pensel ut mot publiken i Vuoggatjålmes matsal. Det var slutscenen i en alldeles färsk berättarföreställning med titeln ”Starkast hjärta har flest ärr”. Allt medan midnattssolen brann utanför fönstren blev publiken allt mer tagen av berättelsen. Kinder blev blöta av tårar.

Föreställningen handlade om Mimmi Helambs händelserika liv. Hon föddes i Riebnes 1908 och flyttade som ung till Vuoggatjålme.

– Det här var fantastiskt, jag saknar ord, sa sonen Björn Helamb om föreställningen.

Publiken nickade. Först efter en stund samlade sig vänner och släktingar för några ord.

Penseldragen var en påminnelse om hur viktig konsten var för Mimmi Helamb. Hon gifte sig med konstnären Kalle Hedberg och flyttade med honom till Stockholm och Köpenhamn. Äktenskapet höll inte och Mimmi återvände till Vuoggatjålme efter några år. Hon var också svårt sjuk. 1939 bröt andra världskriget ut och många fjällbor blev engagerade i stödet för flyktingar. Mimmi Helamb var en av dem, och hon hjälpte många som utsvultna och trötta kom över fjället till Vuoggatjålme.

– Vi har generöst fått tillgång till hennes brev och annat material, berättade Magnus Karlsson och Harleen Kalkat från Musikteatern.

Resultatet blev, som sagt, uppskattat.

”Vore jag recensent skulle jag utan att överdriva ge det bästa betyg som vore möjligt, typ 15 getingar av 10 möjliga” kommenterade Bertil Sundkvist i ett facebookinlägg.

Under jubileumshelgen återförenades släktingar från Sverige och Canada, och en given plats för släktfotograferingen var förstås vid Mimmikåtan. Inne i kåtan visades bland annat tidningsurklipp och bilder med Vuoggatjålmes historia.

I föreställningen berättas också om den vilsne unge man, Bengt Lindström, som kom till Vuoggatjålme för att arbeta ”som en riktig karl”. Men Mimmi Helamb såg till att han också fick tid att måla. Långt senare fick den då så välkände konstnären ett erbjudande om att måla en stor kåta tillhörande Arjeplogs konstförening. Bengt Lindström valde ett motiv i klara distinkta färger och former, och namnet på hans verk blev Mimmikåtan. Under jubileumshelgen stod den på plats i Vuoggatjålme och knöt samman nutid med dåtid.

Både växter och fjärilar presenterades under naturvandringen, ledd av Tina Viklund i sällskap av Leif Björk och Roger Marklund. FOTO: Maria Söderberg

I ett tal som avslutades med en skål för hundraårsjubilaren beskrev Björn Helamb hur hans morfar Frans Abramsson kom till Vuoggatjålme med sin stora familj 1922. Frans Abrahamsson fick uppdraget som fjällstuguåbo vilket bland annat innebar ett ansvar för att leder över isar bultades och buskmarkerades vintertid, att resande fick båtskjuts sommartid och att det skulle finnas sov- och stallplats till förbipasserande. Det var väglöst land och många mil mellan varje stuga.

– Hit kom de som bedrev handel med Norge och även turisterna började söka sig till området vid Polcirkeln för fiske och jakt. Ett mått på dåtidens trafik är att det fanns stallplats här för 17 hästar, berättade Björn Helamb.

Lars Gyllenhaal visade föremål och berättade om den verksamhet som pågick i det fördolda under andra världskriget. En verksamhet där bland andra Mimmi Helamb spelade en viktig roll.

Författaren Lars Gyllenhaal medverkade med en föreläsning, iklädd tidsenliga militärkläder från andra världskriget. Från utomhusscenen beskrev han hur militära operationer från just området kring Vuoggatjålme, närliggande Örnberget och vilstugan vid gränsen ansågs ha varit mycket lyckade.

– Sepals-agenterna behövde all hjälp de kunde få för att slå mot tyskarna. I all tysthet blev Mimmi Helamb hemlig agent för de allierade och fick senare en utmärkelse av OSS, den amerikanska underrättelsetjänsten Office of Strategic Services, och medalj av det norska kungahuset, berättade han.

Många minnen dök upp och diskuterades under jubileumshelgen. Här Erland Dahlberg och Björn Helamb, som minns den där dagen 1972 när de skulle visa arjeplogsborna att man kan köra skoter på öppet vatten.

Hundraårsjubileets firande och program sträckte sig över tre dagar. Inne i Mimmikåtan visades under helgen en utställning med en mängd tidningsurklipp, fotografier och dokumentation av SMHI:s väderobservationer i Vuoggatjålme.

Programmet avslutades på söndagen med notdragning och en söndagsvandring upp på Stiehpal.

TEXT OCH FOTO: MARIA SÖDERBERG / MARIANNE HOFMAN

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x