Lars Lundgren, marknadsområdeschef Riksbyggen, Isak Utsi, kommunalråd samt Per-Ola Patomella, platschef Nåiden, tog varsitt symboliskt ”första spadtag” till framtidens äldreboende i Arjeplog.

Det symboliska ”första spadtaget” för det nya äldreboendet i Arjeplog är nu taget. Byggnationerna har varit igång ett tag och om tidsplanen håller kan de boende flytta in i början av 2024.

– Det här känns spännande, och vi ser fram emot ett nytt och modernt boende, säger Jill Persson Nilsen, föreståndare för Vaukagården/Tallbacken.

Görgen Åberg, kommunens projektledare, presenterade skisser på byggnaden och lägenheterna. Arjeplogs nya särskilda boende ska stå klart för inflyttning i början av 2024.

Planerna och skisserna för det nya boendet har ändrats flera gånger under resan. Det landade till slut i en om- och tillbyggnad som kommer att inrymma bland annat 48 lägenheter.

– Några av dem blir korttids, och vi ska ha ett hospicerum. Det kommer att finnas ett samlingsrum, ett rum för hårvård och ett för fotvård. Vid träningslokalen finns ett rum med ett höj- och sänkbart badkar, så att de boende ska få möjlighet att bada, berättar Görgen Åberg, kommunens projektledare.

Allmänheten bjöds in att närvara vid det symboliska ”första spadtaget”. Efteråt bjöds de närvarande på fika och en presentation av det nya boendet.

I direkt anslutning till samlingsrummet ordnas en uteplats med tak och grillplats, där de boende kan sitta utomhus. Par där bägge beviljas särskilt boende samtidigt kommer att kunna bo tillsammans.

– Vi kommer också att ha ett ”hotellrum” för anhöriga som inte har någonstans att bo i Arjeplog när de hälsar på. Vi vet ju alla hur svårt det är att hitta boende under testsäsongen, säger Görgen Åberg.

Om- och tillbyggnad pågår. Gamla väggar rivs och nya byggs när framtidens äldreboende i Arjeplog skapas.

Det nya äldreboendet är förstås anpassat för att bli så bra som möjligt för både boende och för personal, med exempelvis höj- och sänkbara toalettstolar.

– Arbetsmiljön kommer att bli märkbart bättre, varken Vaukagården eller Tallbacken är ju byggt som ett särskilt boende. Vauka byggdes som ett ålderdomshem och Tallbacken som ett slags trygghetsboende, säger Görgen Åberg. Vi kommer också att utveckla vårt serviceteam, som ansvarar för bland annat mat, en del städ och tvätt, så att undersköterskorna får göra det undersköterskor ska göra istället.

Det symboliska ”första spadtaget” togs på tisdagseftermiddagen och allmänheten bjöds in för en presentation av det framtida boendet.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x