Det blev en fin och traditionsenlig skolavslutning i kyrkan för årets nior. 250 personer fanns på plats, och många av dem ville förstås föreviga stunden. FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

Äntligen sommar och äntligen sommarlov!

För niorna blev det en traditionsenlig skolavslutning i Arjeplogs kyrka. Även gymnasieelevernas avslutning hölls i kyrkan, men elever från förskoleklass och upp till och med åttonde klass avslutade skolåret i och vid skolan.

– Under pandemin hölls skolavslutningarna i skolorna, och vi upptäckte att det var en ganska bra och trevlig lösning. Efter dialog med elever och personal var planen först att fortsätta så, men det blev en stor debatt och nu är vi här. Det är också bra, säger Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef.

Många ville vara med på niornas avslutning i kyrkan. FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

När planerna på att hålla även niornas avslutning i och vid skolan blev kända lät reaktionerna inte vänta på sig.

–Eleverna i nian, vårdnadshavare och allmänheten tyckte inte om den tanken. Det blev en stor debatt, som bitvis har varit bra, men även innehållit delar med bland annat rasistiska undertoner som vi inte alls känner igen, säger Fredrik Westerlund. Inte heller frågan om religion har funnits på vårt bord. Det handlar om att det var fint och uppskattat med skolavslutningarna som hölls i klassrummen, det behövdes ingen förflyttning utan elever och lärare avslutade läsåret i ett mindre sammanhang.

Likt övriga klasser samlades niorna först i klassrummet. Sedan tågade de som vanligt över Kyrkholmen, mot Arjeplogs kyrka och sin skolavslutning. FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

Eleverna från förskoleklass och upp till och med åttan firade sina skolavslutningar först enskilt i klassrummen, och sedan tillsammans med anhöriga ute på skolgården där det blev både sång och tal. Årets Polar-pris delades ut till William Törnberg, som gick ut åttonde klass.

Kyrkan har stått på sin plats i 250 år och välkomnat besökare till högtider av olika slag, exempelvis skolavslutningar. Kyrkoherde Mats Björk lovade att dörrarna står öppna även för framtida skolavslutningar. FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

Därefter var det dags för niorna att tåga iväg mot kyrkan, där de hälsades välkomna av kyrkoherde Mats Björk, som gladde sig åt att hålla en gammal tradition vid liv.

– Vi öppnar våra dörrar och välkomnar alla som vill komma hit och det är jättegott att se er här. Hit, till just den här kyrkan, har människor kommit i tvåhundrafemtio år för att fira sina högtider och idag vill jag hälsa er välkomna till en högtidlig skolavslutning.

FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

Så tog Fredrik Westerlund vid, och han beskrev niornas avslutning som både en målgång och ett avstamp.

– Det är en målgång efter ett nio år långt maratonlopp för er, och ett avstamp inför kommande längdhopp, stavhopp eller kanske trestegshopp. Mitt råd på vägen ni har framför er är att ni inte ska bekymra er om vad andra eventuellt tycker och tänker om er. Det finns inget mer förlamande. Välj att älska er själva och utgå från att tillräckligt många fler också kommer att göra det.

Rektorn Helene Lindberg och idrottslärare Rikard Hedman delade ut pris till de som under läsåret genomfört klassikern, ett uthållighetsprov som omfattar cykling, terränglöpning, simning och skidåkning: Alexander Dahlberg, Nils Fjällås, Hugo Karlman, Jannike Nilsson, Liam Rosie, Matilda Wallström och Alice Westerlund.

Rektor Helene Lindberg höll tal och delade ut både priser och betyg till eleverna. FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

Helene Lindberg höll också ett personligt tal riktat till alla avgångseleverna.

– I trehundrafyra SO-lektioner genom sjuan och åttan hade jag nöjet att vara er lärare. Ni har frågat, diskuterat och klagat högljutt, och ni har alla varit mina lärare under de lektionerna, sa hon.

”Du ska inte tro det blir sommar…” sjöng lärarna vid niornas skolavslutning. Men nu är det i alla fall sommarlov, och låt oss tro att det även blir en fin sommar. FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

Efter sång från både elever, lärare och övriga kyrkobesökare samt naturligtvis betygsutdelning, blev det så sommarlov. Äntligen.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x