Renata Chlumska gick upp på berget Vuordnátj, 4 km tur och retur, tillsammans med elever och lärare från Kyrkholmsskolan i Arjeplog. FOTO: MARIA SÖDERBERG

– Inget berg är för litet för ett äventyr, sa Renata Chlumska när hon tillsammans med lärare och elever från Silverskolan (Kyrkholmsskolan) drog iväg för en vandring upp på berget Vuordnátj, 652 meter över havet.

Utsikt från Vuordnátj. Flera av eleverna hade besökt toppen tidigare genom Top of Arjeplog. FOTO: MARIA SÖDERBERG

Det var regntunga skyar när elever på Kyrkholmsskolan skulle ut och vandra. Dagen innan hade de haft besök i klassrummet av Renata Chlumska som hade sällskap av sin tioåriga dotter.

Renata Chlumska visade bilder från sina äventyr i världen och peppade eleverna.

– Vi har alla vårt eget äventyr, i det stora och i det lilla. Själv tävlar jag inte med någon utan mitt mål är att hitta min egen gräns.

Hon betonade att äventyret sällan handlar om stora muskler. Snarare är det den mentala förmågan som är viktig.

– Tänk er, jag är född och uppvuxen i platta Skåne! Ändå blev jag en toppvandrare.

Renata Chlumska började med klippklättring på Kullaberg. Det var en sport som passade henne väl.

Hennes intresse för höga berg väcktes när hon lyssnade till en föreläsning med Göran Kropp. Han hade äventyrare som yrke vilket inspirerade.

De blev ett par och snart började planeringen för att ta sig upp på Mount Everest. Expeditionen kombinerades med att städa och man lyckades nå målet, som var att plocka ner 25 syrgastuber från ett basläger på 7 906 meter över havet. Den 5 maj 1999 besteg Renata Chlumska världens högsta berg. Därmed blev hon inte bara den första svenska kvinna som bestigit toppen utan även den första kvinnan från Tjeckien. Hennes föräldrar kom till Sverige i början av 1970-talet och Renata har dubbelt medborgarskap.

– Det är en mäktig och omtumlande känsla att vara på världens högsta berg. Det går inte att jämföra med något annat. Jag var oerhört lycklig, säger hon och visar ett klipp från när hon vecklar ut flaggan på toppen.

– Det är både en yttre och inre resa. Man får en chans att krama ur det bästa ur sig själv.

Vandring på höga höjder handlar mycket om höghöjdsförmåga, vilket man kan träna upp.

– Men alla har inte förmågan, så är det bara. En sak som kan vara hoppingivande för den som vill börja senare i livet är att hjärnan klarar tunnare luft ju äldre man blir, berättade hon.

Uppe på Vuordnátj delade Renata Chlumska med sig av tips om utrustning och klädsel vid vandringar. FOTO: MARIA SÖDERBERG

Vandringen till toppen av Vuordnátj dagen kantades av frågesport och på toppen av berget kunde alla blicka ut över landskapet. Flera av eleverna hade gått upp hit tidigare eftersom de deltagit i Top of Arjeplog-turer. Efter lunchmacka passade Renata Chlumska på att ge tips.

– Tänk på att börja vandringen lättklädd. Man kan gott frysa litet vid start eftersom man snabbt blir varm. När man sedan kommer fram kan man istället klä på sig. Undvik att ha gå med dunjackor. När de blir litet fuktiga och man svettas blir det kyligt.

Hon berättade också om nya äventyr.

– Det är rymden som lockar. Jag har biljettnummer 192 för en resa med Virgin Galactics. Det har varit mer än tio års väntan, men inom två år kan det bli av, berättade Renata Chlumska som menade att väntan varit bra.

– Förberedelser gäller för alla äventyr, stora som små, och jag har testat flygsimulator, flugit jetplan och utsatt mig för g-krafter, accelerationskrafter.

Renata Chlumskas besök i Arjeplog avslutades med en Top of Arjeplog-vandring upp på Hássavárre. FOTO: PALLE OLOFSSON

Idrottsläraren Rikard Hedman var mycket nöjd över vandringen med alla elever.

– Det här är oerhört inspirerande, sa han på bergets topp, och var glad att besöket – som planerats redan innan pandemin – nu kunde bli av.

Skolchef Fredrik Westerlund, som medverkade när Renata Chlumska höll föredrag på Silvermuseet, var imponerad när äventyrerskan beskrev sina projekt. Han har själv bestigit berg, trots sin medfödda CP-skada, och utgivit boken ”Att gå över berg”.

– Det är flera år sedan jag såg Renata Chlumskas bok ”När bergen kallar” på en hylla och tänkte med beundran på hennes bedrifter. Allt som kan få våra elever att inspireras till rörelse är bra, säger han.

Renata Chlumskas besök i Arjeplog avrundades med en kvällstur med Top of Arjeplog till Hássávárre 773 meter över havet. Arton vandrare slöt upp och fick framför allt se vyerna i Piteälvsområdet. Den yngste deltagaren på turen var fem år.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x