Arjeplog den 8 maj 1924. I huset längst till vänster bodde dr. Wallqvist på övervåningen och hade läkarmottagning på bottenvåningen. Längst bak syns det som idag är Silvermuseet. FOTO: AXEL SVENSSON, ur Silvermuseets fotoarkiv.

Vilket Arjeplog mötte Einar Wallquist när han kom hit för 100 år sedan? Det vill Silvermuseet visa med hjälp av en djupdykning i bildarkivet.

– Vi tycker det är viktigt att visa upp vilken plats Arjeplog var då. Det ger oss perspektiv på hur livet såg ut efter den pandemi som då hade rasat och på den samhällsutveckling som sedan skett, säger museichef Malin Brännström.

Silvermuseet som det ser ut nu, 100 år efter dr. Wallquists ankomst till Arjeplog. FOTO: ELENA LANGO, Silvermuseet

I det årligt återkommande evenemanget Museets gömmor har Silvermuseet denna sommar valt att visa upp det samhälle och de människor som mötte den unge läkaren Einar Wallquist när han kom till Arjeplog.

– Att Arjeplog fick en fast läkare betydde otroligt mycket för befolkningen, säger Malin Brännström.

”Doktorn” som han kallades i folkmun hade flera viktiga medhjälpare. I arkivmaterialet framgår det att speciellt barnmorskorna var ett stort stöd, och Wallquist skriver på flera ställen att mycket av sin kunskap om vård, bemötande och inte minst om människorna i Arjeplog, fick han genom just barnmorskorna.

– Det har varit en spännande och givande process att gå igenom våra arkiv. Foton är värdefulla tidsdokument som bär så mycket historia. Det känns jättekul att få visa upp dessa bilder, jag tror många arjeplogare kommer att uppskatta dem, säger museiassistent Gry Helen Sivertsen.

Den första visningen sker nu som en programpunkt i Silvermuseets sommarprogram. Bilderna kommer sedan att finnas kvar i en utställning resten av året. Under sommaren finns även möjlighet att se en utställning med Einar Wallqvists porträtt av arjeplogare. Utställningen har tidigare visats på Prins Eugens Waldemarsudde. Det är även möjligt att göra ett besök i Doktorsgården och dess trädgård.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x