070-344 20 23

Åsikter och uppgifter i inlägget är skribentens egna.

Arjeplogs Kommun annonserar nu via mäklare att de skall sälja Elevhemmet Stugan i Arjeplog. Det brinner i knutarna och nu är det bråttom. För vad? Elevhemmet har kostnadstäckning fram till nyår 2023 enligt den utlagda annonsen. Mitt under terminen den 16 maj kommer visning av lokalerna att ske. Det är ett hån mot de elever som fortfarande har sitt hem där. Frustrationen och oron inför framtiden kommer att öka ännu mer för dessa elever. Nu ska eleverna ut!

Vad sysslar fullmäktige och sittande politiker med? Gäller det att bränna alla broar och efterlämna den brända jorden vid tillbakadragandet? Det verkar som om man till varje pris skall förhindra att utbildning efter grundskolan skall kunna förläggas till Arjeplog. Det finns flera förslag om hur fortsatt utbildning efter grundskolan skall kunna genomföras. Det är självklart att ett Elevhem har betydelse om vi pratar Folkhögskola, NPF-gymnasium eller spetsutbildning inom Fordonstest.

Så här uttalade sig Isak Utsi efter fullmäktige 13 december 2021:

“Isak Utsi påminde om att man i budgeten, som fastställts av kommunfullmäktige, inte har någon finansiering för elevhemmet från och med hösten 2022. – Det här beslutet säger bara att stiftelsen har möjlighet att påbörja försäljning, inte när de ska göra det, sa han.”

Nu – i maj månad 2022 finns kostnadstäckning och nu skall fastigheten bort.

Om kostnadstäckning finns av de många byggarbetare som jobbar med Dainak-bron och bygget av det nya äldreboendet – varför är det så bråttom? På vilket sätt är det bra att avyttra Elevhemmet just nu?

Isak Utsi informerade under företagarfrukosten förra veckan att det fortfarande förväntas en viss kvot av Ukrainska flyktingar till Arjeplog. Behåller man Elevhemmet så säkerställer man boende för dessa när/om de kommer hit.

Avvecklingen av Arjeplog är i full gång och det är hög tid att sätta ner klackarna. Utgången av höstens kommunalval kommer att bli oerhört viktig.

Madelene Aheinen Westerlund, Folkinitiativet Arjeplog

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x