Socialdemokraternas tre första namn i Arjeplog: fr v Åsa Larsson, Isak Utsi och Mats Abrahamsson. FOTO: MAGNUS STENBERG

Isak Utsi toppar socialdemokraternas lista inför höstens kommunval. Han valdes in som kommunalråd mitt i den nuvarande mandatperioden, och möttes snabbt av utmaningar, däribland pandemin med dess restriktioner och frågan om Hornavanskolans framtid.

– Pandemin har varit en stor utmaning för oss alla. Jag vill träffa människor, lyssna in deras tankar, idéer och berättelser. Det är det bästa man kan ha med sig när man ska företräda människor, men restriktionerna och smittorisken gjorde det svårare att träffas och genomföra verksamhets- och företagsbesök, säger han.

Inför förra valet stod Britta Flinkfeldt överst på socialdemokraternas lista. När hon meddelat att hon ville lämna kommunalrådsposten inleddes ett brett sökande efter hennes efterträdare. Valet föll på Isak Utsi, som då arbetade med näringslivsfrågor i Luleå.

– Jag hade med mig politisk erfarenhet, men också erfarenhet från näringsliv och föreningsliv. Dessutom hade jag med mig en bra bild av de utmaningar och förutsättningar som gäller i en befolkningsmässigt liten kommun, eftersom jag är uppvuxen i Jokkmokk.

Frågan om Hornavanskolans framtid ställdes på sin spets redan vid Isak Utsis första kommunstyrelsemöte, i oktober 2020. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Ärendet var inte nytt, man hade under många års tid arbetat med och uttryckt oro över den ekonomiska situationen för skolan. Till slut kommer man till en punkt när beslut måste tas, och det är naturligt att det blir reaktioner, frågor som rör skolor är viktiga för oss människor, säger Isak Utsi.

Isak Utsi ser flera utmaningar i framtiden också. En av dem är personal- och kompetensförsörjning.

– Vi har den lägsta arbetslösheten i Norrbotten, och en av de lägsta i hela Sverige. Samtidigt behöver både kommunen och näringslivet rekrytera personal. Vi måste arbeta för en ökad inflyttning, annars kommer det att sluta med att vi inte kan säkra en god omsorg till våra äldre, eller tillräckligt med personal i förskola och skola. Det är för övrigt glädjande att vi under förra året, för första gången på länge, hade fler som flyttade in än ut ur kommunen.

Ekonomin är förstås också en utmaning som inte är över ännu.

– Vi har gjort ett ekonomiskt städjobb under många år, och det arbetet måste fortsätta även om vi kan skönja horisonten nu – varje skattekrona måste användas så klokt som möjligt. Vi har en slimmad och effektiv organisation som inte är större än nödvändigt, och jag är oerhört stolt över vad vi förmår leverera med de resurser vi har. Vi har bra kvalitet i våra verksamheter och vi sticker ut på ett positivt sätt inom många områden.

Ett exempel som Isak Utsi nämner där Arjeplog sticker ut är maten som serveras inom kommunala verksamheter.

– Nittio procent av maten är lagad från grunden, vi har väldigt, väldigt lite hel- eller halvfabrikat, och vi serverar samma mat till skolan, hemtjänsten och äldreboendet. Vi har idag också en relativt hög andel behöriga förskolelärare, och vi har enligt undersökningar från Svenskt Näringsliv – som företagarna själva svarar på – ett gott företagsklimat, näst bäst i Norrbotten. Det visar att de satsningar vi gör ger resultat. Här finns också ett brett och rikt föreningsliv, det ska vi vara stolta över. Att vi arjeplogare är Sveriges mest givmilda är det gäller insamlingen till Världens Barn är också ett av flera mäktiga exempel på sånt som sätter Arjeplog på kartan, säger han.

På socialdemokraternas lista inför kommunvalet finns 19 namn.

– Vi har en bra och varierad lista, med kandidater från både tätort och byar, och ett åldersspann på 19-81 år. Vi har erfarna och rutinerade politiker tillsammans med ett antal helt nya men kloka namn. Det visar vilken bredd vår politik har. Det visar också att vi bygger för framtiden, det tar lite tid att komma in i det politiska systemet och därför är det bra att blanda nya och mer erfarna politiker. Politik handlar inte bara om en mandatperiod, man måste tänka långsiktigt, säger Isak Utsi.

Så här ser socialdemokraternas lista ut:

 1. Isak Utsi
 2.  Åsa Larsson
 3. Mats Abrahamsson
 4. Christina Wallström
 5. Görgen Åberg
 6. Veronica Burman
 7. Bismillah Alami
 8. Anna-Lena Le Goascogne
 9. Rolf Laestander
 10. Britta Flinkfeldt
 11. Anders Burman
 12. Sonja Lundquist
 13. Bengt Melin
 14. My Åberg
 15. John Sundström
 16. Olga Rusinova
 17. Mats-Ove Jakobsson
 18. Beatrice Åberg
 19. Hanna Dahlberg

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x