– Vi ska utveckla Arjeplog för arjeplogarna, det är jätteviktigt. Det ska vara både roligt och meningsfullt att bo här.

Det säger Sten-Åke Nilsson, ordförande för Centerpartiet i Arjeplog, och partiets första namn på listan inför kommunvalet. En lista med totalt fem namn.

Sten-Åke Nilsson säger att Centerpartiet inte kommer med några nya och revolutionerande löften inför valet.

– Vi går på i våra gamla spår och försöker hitta de bästa lösningarna, det är dem vi ska ha. Jag vill se de bästa möjligheterna till utbildning för våra unga, den bästa äldreomsorgen, och de bästa förutsättningarna för arjeplogarna.

I frågan om framtidens gymnasieutbildning är Sten-Åke Nilsson tydlig med att han vill fortsätta driva frågan om samarbete och någon form av distansutbildning.

– På ett par års sikt kommer det att bli bra. Bara för att eleverna inte valde Skellefteå-alternativet i år så måste vi kunna försöka igen. Jag har besökt gymnasieskolor på flera orter, och Skellefteå är den kommun som satsat mest, nästan varenda skola i Skellefteå är nyrenoverad. Skellefteå är också den enda kommun som velat samarbeta och göra det billigare och bättre för våra ungdomar. Kanske kan Piteå och Luleå också bli aktuella för samarbeten, vi måste vara öppna för att hitta de bästa möjligheterna. En del elever behöver bo hemma lite längre, och därför behöver vi kunna erbjuda någon form av distansutbildning.

Satsningen på nytt äldreboende är också en fråga Sten-Åke Nilsson ser som viktig, både under denna och kommande mandatperiod.

– Det känns bra att vi äntligen börjat bygga efter så många års förberedelser. Hela processen, där ombyggnad av Vaukagården och översyn av samtliga kommunala fastigheter ingår, kommer troligen att ta tio år, men det är roligt att det äntligen är igång. Jag vill att Arjeplog ska ha det bästa äldreboendet i hela Sverige. Men jag vill satsa på ungdomarna också, vi måste få igång sånt som är roligt, arrangemang, evenemang och aktiviteter för ungdomar.

Föreningslivet står bakom en stor del av ungdomsaktiviteterna, och en av de frågor Sten-Åke Nilsson vill driva är inrättandet av en föreningsservice.

– Vi behöver en person som kan hjälpa föreningarna med det administrativa, att hitta bidrag, fylla i ansökningar och sådant. Här finns mycket att göra och utveckla, men alla har inte den tid och kunskap som krävs. Idag är det till och med svårt att hitta tränare och ledare till olika aktiviteter. Vi vill också satsa på utbildning av tränare och ledare, det är jätteviktigt att ha bra tränare och ledare.

När det gäller det politiska engagemanget konstaterar Sten-Åke Nilsson att det inför detta val, precis som inför förra valet, varit svårt att hitta de som vill vara med och styra i kommunen.

– Jag tror inte att skolfrågan påverkat våra möjligheter att fylla listan med namn, det har varit svårt tidigare också. Men man måste förstås ha skinn på näsan för att våga ta de tuffa besluten som krävs ibland. Ett visst engagemang finns ändå, vi har en del ungdomar som vill vara med, men de står inte på listan.

Sten-Åke Nilsson vill också framhålla vikten av att förstå och sätta samman riks- och lokalpolitik.

– Man måste blanda in rikspolitiken även i de lokala frågorna. Jag är till exempel väldigt engagerad i FSV (Föreningen Sveriges Vattenkrafts- och Vindkraftskommuner, reds anm) där vi arbetar för att få tillbaka något av den vind- och vattenkraft vi levererar. Vi måste också jobba för ett bättre skatteutjämningssystem, och där måste vi jobba rikspolitiskt.

Så här ser Centerpartiets lista inför höstens kommunval ut:

  1. Sten-Åke Nilsson
  2. Laila Lundgren Sundström
  3. Johan Hermansson
  4. Mikael Lejon
  5. Annette Wallström

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x