Sju namn, varav tre helt nya i sammanhanget, finns på Liberalernas valsedel inför höstens kommunval.

– Vi är nöjda, det känns som en bra lista, och det absolut roligaste är att vi har flera nya politiker, säger Per Lampinen, som toppar listan.

Per Lampinen upplever att det finns en vilja hos fler att engagera sig politiskt, men många känner också att det krävs både tid och kunskap.

– Det här är ju någonting som i princip alla föreningar och ideella verksamheter känner av, folk vill vara med, men är rädda för att det kommer att ta för mycket tid och engagemang. Vi har några som är på väg in i politiken, men som valt att inte vara med på valsedeln i det här läget, och man måste inte sitta med i styrelser och utskott. Det räcker om man är med på medlemsmöten, har idéer och åsikter och förslag som vi kan jobba med.

Under den nu pågående mandatperioden har Per Lampinen vid ett flertal tillfällen gått in i diskussioner på sociala medier och förklarat sin och partiets ståndpunkt i olika frågor. Han uppmuntrar också alla att höra av sig till politiker om de har frågor eller funderingar.

– Vi fattar inte beslut utan att tänka igenom dem, och om du hör eller läser om ett beslut och undrar varför, eller varför inte, så hör av dig! Ställ frågor till oss. Ge oss förslag. Vi är fritidspolitiker och vet inte alltid allt. Vi kan ha tänkt fel, och då är det bra om vi uppmärksammas på det. Jag vill att ännu fler ska engagera sig, och man behöver inte vara medlem i ett parti för att kontakta politiker och ställa frågor.

En av partiets hjärtefrågor inför valet är sänkt kommunalrådsarvode.

– Vi tycker inte det är rimligt att en politiker i Arjeplog ska ha så mycket högre arvode än en politiker i jämförbara kommuner, det tangerar riksdagsarvoden och det är orimligt. Man kan inte heller jämföra arvodet med tjänstepersonernas löner. I kommunalrådsuppdraget ingår varken personal- eller ekonomiskt ansvar. Det handlar också om symbolik, att man som politiker visar att man är villig att bidra till att spara i svåra tider, säger Per Lampinen.

Fritidsfrågor är också viktiga frågor för Liberalerna i Arjeplog. Partiet har bland annat lovat verka för en ishall i Arjeplog.

– Det finns en ishall i Laisvall, men den är i Laisvall. I Arjeplog har vi en isrink och vi tänker oss att man bygger tak över den. Det handlar inte om en ny ishall med konstfrusen is. Ishallen ska inte skapas av kommunen, utan av en förening, som då kan få hundraprocentig kostnadstäckning. Vi vill också jobba för ett kulturhus, där man kan få in många olika verksamheter, till exempel skytte.  Vårt mål är att skapa stora värden till låga kostnader.

Per Lampinen är nu på väg in i sin andra mandatperiod som aktiv politiker. Med på Liberalernas valsedel finns även Alf Sundström, som har varit med länge i kommunpolitiken.

– Vi har en lista med unga och nya ledamöter, vilket är roligt. Men vi är också glada över att ha med Alf, med all sin kunskap och erfarenhet. Han är aktiv och engagerad, och en stor tillgång, säger Per Lampinen.

Så här ser Liberalernas valsedel inför höstens kommunval ut:

  1. Per Lampinen
  2. Daniel Fjellström
  3. Jeanette Ranfjäll
  4. Micael Cermenius
  5. Anna Håbet
  6. Alf Sundström
  7. Sara Dahlberg

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x