Polisen har patrullerat med både bil och skoter i Arjeplogsfjällen under påskhelgen.

– Vi försöker finnas där folket finns, och vi har fokuserat på säkerhet, säger polisinspektör Maria Lestander.

Hastighetskontroller och nykterhetskontroller har genomförts på flera platser, bland annat i Jäckvik, Adolfström, Gautosjö, Laisvall, Örnvik och längs Silvervägen upp mot norska gränsen.

– Vi har gjort 430 blåskontroller hittills, och arbetet fortsätter, berättar Maria Lestander på söndagseftermiddagen.

Så långt under påskhelgen, fram till och med söndag eftermiddag, hade två misstänkta rattfyllerister påträffats, bägge skoterförare. Två fall av olovlig körning noterades också, vuxna personer som saknade behörighet för att köra snöskoter.

– Generellt så måste jag säga att skoterförarna och bilförarna sköter sig rätt bra. De allra flesta har hjälm när de kör skoter, är nyktra och tänker på säkerheten. Men vi ser att många slarvar med stopp-plikten när de korsar vägar, och där vill vi se en förbättring. Det är en viktig säkerhetsgrej, säger Maria Lestander.

Polisen vill också uppmana alla skoterförare att kontrollera vilka områden som omfattas av skoterförbud. I dagarna flyttas många renar upp i fjällen, och flera tillfälliga skoterförbud träder därmed i kraft.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x