Nina Laestander, konstnär och just nu utställare på Silvermuseet. Hon är också utsedd att representera Norden vid världens största akvarellevent, som hålls i Italien i maj. FOTO: Peder Lundkvist

– Ta med er färg och pensel och testa att måla när ni går ut!

Det rådet gav Nina Laestander, vårens utställare på Silvermuseet, till de som kom till vernissagen på lördagseftermiddagen.

– Naturen är min inspiration, säger hon.

Lördagens vernissage var välbesökt. FOTO: Peder Lundkvist

Nina Laestander, till vardags ekonomichef på Arjeplogs kommun, har målat i fem år.

– Jag har alltid tyckt om att skapa, och har testat det mesta. Men när jag hittade akvarellen blev jag fast. Det är både enkelt och en stor utmaning att måla med akvarell. Det vita är papperet, och man kan inte backa och ta bort det man målat. För mig blir det som en tävling mot pigmenten och vattnet.

Jaktutrustning. Nina Laestander har alltid med sig färg, pensel och block när hon går ut på harjakt. FOTO: Peder Lundkvist.

Årstider, träd, vatten, ljus, rörelser, djur och fåglar har sina givna platser i Nina Laestanders konst. Motiven är oftast hämtade från hennes närmiljö, och under jaktsäsongen finns alltid en färglåda, en pensel och ett block med i ryggsäcken.

– Jag jagar hare med hund, och medan jag sitter på pass och väntar på att hunden ska hitta en hare tar jag upp min låda. När man sitter ute i naturen och målar så målar man in känslan i bilden, och det blir något helt annat än att måla inomhus.

 

Många av tavlorna som visas på utställningen har skapats under de senaste två åren.

– Jag har utnyttjat tiden under pandemin till att utvecklas, och det är roligt att nu få dela med mig av det jag skapat under alla dessa timmar, sa Nina Laestander.

Utställningen, som anordnas av Arjeplogs Konstförening i samarbete med Silvermuseet, finns kvar till den 29 april.

Därefter väntar bland annat världens största akvarellevent i Italien, med deltagare från 60 länder, där Nina Laestander är utvald för att representera Norden.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x