Jan Davidsson, Madelene Aheinen-Westerlund, Erik Quist och Maria Mattsson ingår i styrelsen för det nybildade partiet Folkinitiativet i Arjeplog. Ordförande för partiet är Maria Mattsson.

Beslutet är fattat och partiet bildat.

– Nu är det full fart framåt som gäller, säger Jan Davidsson, en av initiativtagarna till Folkinitiativet, som ställer upp i höstens kommunval.

– Vi är inte ett oppositionsparti, vi är ett alternativ, var budskapet från partistyrelsen till de drygt tjugo personer som kom till onsdagskvällens informationsmöte på Hotell Lyktan.

Vid mötet ville partiet presentera sina visioner, och ta del av allmänhetens åsikter om vilka frågor som är viktiga för Arjeplog.

Jan Davidsson inledde med att presentera bakgrunden till Folkinitiativet. Det började med en namninsamling med krav på en folkomröstning i frågan om Hornavanskolans vara eller icke vara.

– Folkomröstningen gav ett positivt resultat för vår ståndpunkt. Men dom sittande politikerna räknade på ett lite annat sätt, och beslutade att lägga ner skolan och satsa på fjärrundervisning med Skellefteå. Då bestämde vi oss för att registrera ett parti. Vi vill vara med och påverka i viktiga samhällsfrågor i vår kommun.

Oscar Stålnacke kom till Arjeplog för 20 år sedan, för att studera på Hornavanskolan, och blev kvar här. Han delade med sig av sina erfarenheter och åsikter som elev och marknadsförare på Hornavanskolan, och som entreprenör i Arjeplog.

En fråga som partiet vill jobba med är möjligheten till utbildning i Arjeplog efter grundskolan.

– Det finns så många bra förslag på utbildningar, och vi har förutsättningarna. Vi är en av få kommuner som har ett elevhem, dessutom ett bemannat elevhem, vilket har gjort att det känts tryggt för både elever och föräldrar. Nu är det här elevernas stora skräck, i vår kastas de ut från elevhemmet och vet inte vart de ska ta vägen. Vi kommer att sträva efter att både gymnasiet och elevhemmet blir kvar, sa Madelene Aheinen Westerlund.

Arbetstillfällen, framför allt helårsarbeten, är något som partiet vill jobba för. Det ska göras genom bland annat satsningar på entreprenörskap och microföretag. Partiet vill också jobba för att den kommunala förvaltningen ska ”…agera med välvilja mot sina medborgare och tillämpa en generös hållning inom lagens ramar.”

– Det här gäller exempelvis för bygglovsärenden, som ska kunna handläggas snabbare än idag. Vi ska inte bryta mot några lagar, men det ska vara enkelt att bo och verka i Arjeplog, sa Erik Quist.

– Vi vill också ha en ökad transparens, vi tror att det kommer att få fler att vilja engagera sig, sa Maria Mattsson. Idag får vi väldigt lite information. Ta det här med att etablera ett fängelse här, det var aktuellt för ett tag sedan. Vad hände med det? Vi tror att den idén är nedlagd, för vi vet inget mer om det. Men vi vet inte, det kanske fortfarande är aktuellt? Om man som politiker är tillgänglig och visar sig intresserad av människors åsikter, då kan man göra skillnad och väcka ett större engagemang.

Folkinitiativet uppmanade fler att engagera sig politiskt.

– Jag är en sådan som har suttit hemma och gnällt, men mitt tålamod nådde en gräns när man inte ens lyssnar på en folkomröstning. Vi är noviser alltihop. Vi behöver personer som vill engagera sig, som vill stå på en lista och jobba för det här tillsammans med oss, sa Madelene Aheinen Westerlund.

– Kom igen, vi måste vara fler för att ändra vår framtid i Arjeplog, sa Maria Mattsson.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x