Olivia Karlberg ser fram emot helgens filmfestival – som erbjuder möjligheter att delta både digitalt och på plats

Årets Filmfestival i Arjeplog erbjuder en kombination av fysisk och digital närvaro för såväl publik, filmgäster som övriga medverkande.

– Det känns jätteroligt att kunna träffas och visa film på bion igen och nu ser vi ljuset i tunneln. Men vi tar det säkra före det osäkra och den som inte vill gå på bio kan se film och gudstjänsten hemifrån, säger Olivia Karlberg, festivalgeneral.

Bakom kulisserna har Filmfestivalen redan pågått ett par dagar. Skoleleverna har fått se utvalda filmer som de sedan diskuterar och arbetar med i klassrummet.

– Lärarna är involverade i att välja ut filmerna, och de ska ha all heder för sitt engagemang och för att de ser till att hålla festivalens hjärta vid liv, säger Olivia Karlberg.

I årets upplaga av Arjeplogs Filmfestival, som alltid med temat Tro, Film och Kärlek, visas två kortfilmer. Den ena, Finito, är delvis inspelad i Laisvall och både manus och regi har Patrik Eklund stått för.

Den andra, The strings of the soul, är en dokumentär om Natalya Ivanova, och hennes väg från Murmansk till Arjeplog, där hon har arbetat som kyrkomusiker. Filmen är gjord av Tamara Sushko, som blir årets enda filmgäst med personlig närvaro.

En annan filmgäst, som medverkar digitalt, är Rolf Lassgård, som medverkar i filmen Min Pappa Marianne.

– Cecilia Nilsson har gjort en intervju med honom som vi kommer att visa i anslutning till filmen, och det är ett jättefint filmsamtal, säger Olivia Karlberg.

Även den avslutande filmgudstjänsten i kyrkan på söndag blir en kombination av fysisk och digital närvaro. Mats Björk, kyrkoherde i Arvidsjaur och Arjeplog, medverkar digitalt, medan exempelvis Elsa Kvael kommer att vara med på plats och bjuda på sång med filmanknytning. Och som vanligt innehåller Arjeplogs Filmfestival en del överraskningar – även för arrangörerna.

– Vi fick plötsligt en förfrågan från en biltestare som ville vara med och spela trombon, berättar Olivia Karlberg. Det blir jätteroligt, vi har aldrig haft sådan musik på filmgudstjänsten.

Efter två år där filmfestivalen påverkats av restriktioner ser arrangörsgruppen nu fram emot ett fritt och öppet tjugoårsjubileum nästa år.

– Då kommer det inte att räcka med en helg, då vill vi slå på stort och då kommer vi att behöva sträcka ut den över fler dagar, säger Olivia Karlberg.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x