Laila Bäcklund-Granström, Tove Andersson, Maria Eklind, Stina Ederlöf, Bitte Westerlund, André Karlberg och Thomas Sundstén är aktörer i Arjeplogs Lokalrevy – Det är hit man kommer när man kommer hem. Premiär den 22 januari. FOTO: Harleen Kalkat

Det är länge sedan sist. Alldeles för länge.

Men nu är det dags för en lokalrevy igen: Arjeplog – det är hit man kommer när man kommer hem.

Initiativtagare till revysatsningen är Musikteatern, Harleen Kalkat och Magnus Karlsson.

– Musikteatern drivs som en Communityteater, det är ett internationellt begrepp som innebär att teatern är lokalt förankrad och engagerar folk som bor här, säger Harleen Kalkat.

Det började med att Harleen och Magnus via sociala medier efterlyste folk som ville vara med och skriva manus och kanske spela någon roll i en föreställning.

– Från början var vi ganska många, men det var pandemi och vi kunde inte träffas, så det var lite svårt. Till slut blev vi väl fyra kvar som skrev manuset klart. Så tillkom någon som bara skulle sjunga, men så småningom blev det både sång och skådespel för alla, berättar Harleen Kalkat.

När restriktionerna lättades kunde gruppen börja träna tillsammans, och nu är det bara lite drygt en månad kvar till premiären.

André Karlberg är en av dem som kommer att stå på scenen när det är dags för premiär, trots att det inte var hans avsikt från början.

– Jag har inte alls hållit på med sånt här tidigare, men jag tycker om att tramsa och leka med språket, så jag tänkte att jag kanske kunde bidra med något i skrivandet. Sedan var det ju inte någon stor anstormning av folk när de efterlyste de som ville delta i revyn, så det blev så att jag blev kvar som revyaktör. Det är rätt mycket att träna in, och förhoppningsvis ska allt sitta på plats när det är dags för premiär. Men gör det inte det, så bjuder vi på det också, vi har inte utgett oss för att vara proffessionella skådespelare.

Någon brist på uppslag har skrivargruppen inte haft.

– Nej, det tycker jag inte. Vi har spånat och spunnit vidare på saker och ting, det är ju så med revy och satir, man får dra det lite längre än vad man får göra annars, säger André Karlberg.

Titeln på revyn är ”Arjeplogs lokalrevy – det är hit man kommer när man kommer hem” och GRUS är husband. Biljettförsäljningen är igång, och gruppen planerar för tre föreställningar på Medborgarhuset. Premiären är den 22 januari.

Det är några decennier sedan Arjeplog senast hade en lokalrevy, och de som minns den funderar säkert, precis som undertecknad, om vi får se en langen-grear-sketch igen.

– Haha, vi har hört talas om det där, och faktum är att i introlåten sjunger vi ”Inga lagnen ska gres”, säger Magnus Karlsson, men tillägger också att i en revy finns alltid utrymme för överraskningar.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x