070-344 20 23

Jan Davidsson, föreningsombud Lärarnas RIksförbund, och Erik Quist, Folkinitiativet, satt som åhörare när kommunfullmäktige tog beslutet om Hornavanskolan. 

Ett historiskt misstag – men också starten för en förändring i Arjeplog.

Så betecknar Erik Quist, Folkinitiativet, beslutet om nollintag på Hornavanskolan i Arjeplog.

– Ett nollintag betyder nedläggning. Vi har förstått att det skulle gå så här, och förberett oss på det. Nu bildar vi ett nytt parti och målet är ett maktskifte i Arjeplog. Det är dags att väljarna får en opposition och ett alternativ, säger han.

Beslutet att lägga ner gymnasieskolan togs vid ett extrainsatt fullmäktige.

– Det är trist. Nedläggningen innebär att ungefär 16 arbetstillfällen försvinner. Beräknat på folkmängd och överfört till exempelvis Luleå skulle det betyda att halva arbetsstyrkan på SSAB fick gå. Men jag noterade ett löfte om att alla lärare ska erbjudas jobb inom kommunen. Jag ser fram emot att kommunen presenterar erbjudanden med bibehållen lön och kvalificerade uppgifter, kommenterade Jan Davidsson, föreningsombud för Lärarnas Riksförbund.

Erik Quist och Folkinitiativet har dock inte gett upp hoppet om att driva skolan vidare.

– Om de etablerade politikerna tror att det är över nu tror dom fel. Gymnasieutbildning i Arjeplog kommer att bli en valfråga, det ska vi se till. Men vi kommer inte att vara ett enfråge-parti, vi kommer att jobba för förändring i Arjeplog på en bred front, säger Erik Quist.

Det yttersta målet för Folkinitiativet är som sagt ett maktskifte efter valet nästa år. I andra hand räknar Erik Quist med att kunna erbjuda en kraftfull opposition.

– Kanske siktar vi för högt med att nå ett maktskifte, men vi kommer i alla fall att kunna vara med och påverka om vi bildar ett parti. Arjeplog har saknat en riktig opposition så länge jag kan minnas. Väljarna har helt enkelt inga alternativ, det är dags att ge dem det, säger han.

Exakt vilka som kommer att leda det nya partiet är inte klart ännu. Erik Quist är en av dem som kommer att finnas med.

– Folkinitiativet är en grupp människor som engagerat sig i skolfrågan, och nu får vi se vilka som vill vara med i ett större och djupare engagemang. Senast den sista februari ska vi anmäla till Valmyndigheten att vi ställer upp i valet, så vi har tid på oss, säger han.

Läs mer här.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x