I helgen genomfördes Ljusglimt i Arjeplog, en hållbar filmfestival i norr.

Med tanke på de korta dagarna var Ljusglimt ett välkommet initiativ, och filmerna gick förstås i miljöns tecken.

Maud Söderholm Häll och Leif Lundberg jobbar för att skydda värdefulla skogar mot avverkning. Bägge två fanns på plats under filmfestivalen Ljusglimt i Arjeplog. FOTO: Maria Söderberg

En av filmerna som visades var Peter Magnussons film Om Skogen. Man kan kort beskriva den som en brandfackla om Sveriges hotade natur och i diskussionen efter filmen vittnade Leif Lundberg, Maskaure sameby, om kampen för att behålla lavskogarna.

– Sveaskog säger att man vill leva sida vid sida med renskötsel och att skogsbruk kan bedrivas på samma marker i generationer framåt. Men redan under en generation, sedan 1950-talet, har marklavbetet minskat med sjuttio procent och hänglavskogarna huggits ned.

Han log när han berättade om sina nya kontakter i arbetet för att skydda de gamla skogarna.

– Jag är tacksam för stödet från miljövännerna, sa han.

Malin Åkesson var en av initiativtagarna till Ljusglimt i Arjeplog. Hon informerade om den nya skogsgruppen i Naturskyddsföreningen. FOTO: Maria Söderberg

Malin Åkesson, Naturskyddsföreningen i Arjeplog, erbjöd sig att delta nästa gång ett träd behöver räddas.

– Det är bara att ringa. Vi i Naturskyddsföreningen vill gärna samarbeta med samebyarna vid hot om avverkning av värdefulla skogar.

Från Piteå deltog Maud Söderholm Häll, som är aktiv för att skydda skog med höga naturvärden i Degerberget.

– Många är engagerade, men det gäller att att synas med sin protest. När man sedan ger sin in i striden får man räkna med att det blir mothugg och att ens grannar kanske inte tycker likadant, sa Maud Söderholm Häll.

Middag serverades i Kyrkströmsgården där en het potatissoppa väntade tillsammans med laxöring i tunnbrödsrullar.

Urpo Taskinen, huvudpersonen i filmen Arctic Velonaut som visades under filmfestivalen Ljusglimt i Arjeplog, tillsammans med arrangörerna Laila Bäcklund Granström, Malin Åkesson och Harleen Kalkat. FOTO: Maria Söderberg

Filmen Arctic Velonaut av Tamara Sushko visades och huvudpersonen Urpo Taskinen, Vittangi, var själv på plats. Hans velomobil är en cykel med skal där man cyklar sittande. Han har gjort sig av med sina bilar.

– Att cykla är en symbolhandling av mig för att folk ska få upp ögonen för klimatfrågorna.

Filmen blev uppskattad och frågorna var många om hur detta fordon klarar sig på trafikerade vägar och om det är möjligt att köra långt.

– Min sammanlagda sträcka hittills är drygt 3 500 mil, men på vintern är det knappast längre sträckor än 10 mil per gång.

Den prisade filmen Woman at War, Islands Oscarsbidrag, visades. Det är en isländsk-ukrainsk humorfilm som handlar om ett sabotage mot aluminiumindustrins exploatering av det isländska höglandet.

– En väldigt speciellt film, tyckte Harleen Kalkat, en av arrangörerna.

Årets Top of Arjeplog Winter är igång. Första aktiviteten skedde under samma helg som filmfestivalen Ljusglimt anordnades. Åsa Wiklund, Magdalena Rosie och Christian Lestander gjorde en snövandring upp på Öberget. FOTO: Maria Söderberg

Dagen avslutades med en svalkande aktivitet. Det var -22 när Top of Arjeplog bjöd på glögg och grillat på toppen av Öberget. Stjärnhimlen sprakade, men tyvärr visade sig inte norrskenet trots en lovande prognos.

– Efter en inspirerande dag på biografen är det härligt att samlas runt en brasa under stjärnorna och redan nu börjar tankarna kretsa runt nästa års Ljusglimt, sa Malin Åkesson, projektledare för helgens filmfestival, på toppen av Öberget.

Hon var glad och stolt över premiären av festivalen.

– Det uppstod riktigt givande samtal mellan inbjudna gäster och publiken, bland annat om skog och skogsbruk. Ämnet är aktuellt och ger hopp om att den nya skogsgruppen i Naturskyddsföreningen ska få en rivstart, summerade hon.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x