070-344 20 23
Åsikter och uppgifter i inlägget är skribentens egna. 

Det känns så hoppfullt, att så många som 949 Arjeplogsbor, har engagerat sig för gymnasieskolan och gått och röstat. Vi invånare bryr oss om vad som händer i vår kommun! Kommunledningen visar sin omsorg, genom att jobba hårt för att budgeten ska vara i balans och de vill därför lägga ned gymnasieskolan, som den ser ut idag.

ör några år sedan lades skolan i Slagnäs ned, men nedläggning och hot om nedläggning av små skolor är inte något som bara sker i Arjeplog. Det är något som sker över hela Sverige och det är en del av ett tydligt mönster, som utarmar små orter. Det som också förenar oss med övriga landet är kampen för en levande landsbygd. I Byskoleupproret samlas lokala grupper, som förstår att när en liten skola i ett litet samhälle läggs ned, så är alla förlorare. Att även kommunledningen sitter på den insikten, blir tydlig i deras platsannonser, som inte bara försöker locka hit människor med den fantastiska naturen, utan också med följande ord:

“Med invånarna i fokus ser vi till att det där självklara fungerar: en skola med god kvalitet, en omsorgsfull vård och en trygg livsmiljö.” Gäller inte det för alla åldersgrupper? Hör inte en gymnasieskola till det där självklara? Erbjuder kommunen jobb till alla som har gått ut grundskolan eller blir att flytta härifrån, det enda alternativet för tonåringar?

Politiker har i uppdrag att skaffa medel för att tillgodose de behov som finns. Nedläggningarna av små skolor följer ett mönster, men det är inte en naturlag. Om det inte står i de lokala politikernas makt att bevara det mest grundläggande här i Arjeplog, så har de en uppgift att vända sig högre upp i sina partiorganisationer och till regeringen. Låt gymnasieskolan vara kvar och oss alla bli vinnare!

 

Malin Åkesson

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x