Åsikter och uppgifter i inlägget är skribentens egna. 

Kommunalråd Isak Utsi (S) välkomnar i grunden allt politiskt engagemang. Detta sade han i SVT:s lokala nyheter. Han tycker även att det är viktigt att se politiken som en helhet och ansvarstagande över den pengapåse som finns. Jag kunde inte hålla med mer. Problemet är bara att Isak Utsi totalt har missat just helhetsperspektivet på grund av sin fixering vid den omtalade pengapåsen. Han ser bara utgifter, inte det intäktsbortfall som man riskerar ifall man tar bort utgifterna. Och den balansräkningen är i slutänden det som är intressant. Folkinitiativet Arjeplog menar att det vore ett historiskt misstag att lägga ner skolan och att det i slutänden skulle kosta mer än det smakar.

Vilka tror då Isak Utsi att Folkinitiativet är? Vi är nog många som minns hur de som skrev på den första namninsamlingen föraktfullt kallades ”random people” förra hösten av socialdemokratiska företrädare. Men det är just det vi är. En brokig samling människor med olika bakgrund och mängder med erfarenheter. Det kallas för en befolkning. Det kallas för ett samhälle.

Bland oss i Folkinitiativet Arjeplog finns lärare, ekonomer, företagare, kulturarbetare, och mycket mer. Vissa har varit med och drivit företag i Arjeplog sedan före Isak Utsi föddes. Andra har arbetat inom kommunen tillräckligt länge för att se epoker komma och gå. Somliga av oss har hållit på med lokalpolitik i decennier. Jag tror nog att man utan överdrift kan säga att vi är mer än kapabla att förstå ett helhetsperspektiv. Det är ingen kunskap som Isak Utsi, eller hans parti, har importerat eller har ensamrätt på i vår kommun. Tvärtom stirrar kommunledningen sig blind på just bokföringen och håller likt Prins John så hårt i pengapåsen att hela taket springer läck och börja ruttna i väntan på reparation, om liknelsen tillåts.

Vi tror, och kan backa upp med egna uträkningar, att politikerna och tjänstepersonerna räknar som fan läser bibeln när de påstår att en skolnedläggning skulle innebära en stor besparing för kommunen. Det handlar mest om dribblande i bokföringen som får det att se ut så, då utbildningssektorn sparar pengar genom att kostnader flyttas till andra delar av kommunbudgeten. Men får Arjeplog mer pengar över till annat? Marginellt. Det är ett desperat drag för att dölja en misslyckad politik som fortgått alltför länge.

Vårt engagemang i frågan har ingenting att göra med att vi inte tror på ansvarstagande. Ansvarstagande är precis vad vi vill se. Visioner och framtid i Arjeplog. Vi tror bara inte att skolnedläggning är rätt väg att gå, eller att nuvarande kommunledning har det som krävs för att utveckla kommunen. Efter många år av misslyckade kommunala satsningar är det dags för en ny riktning, som drivs av andra personer. Det om något vore att ta ansvar.

Erik Quist, Folkinitiativet Arjeplog

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x