Åsikter och uppgifter i inlägget är skribentens egna. 

Jag har försökt att följa debatten om Hornavanskolans vara eller icke vara under en längre tid. För lite elever uppges som ett av alternativen till varför denna folkomröstning ska hållas söndagen den 19 september.

En replik från kommunalrådet Isak Utsi på en insändare, publicerad i PT tidigare i höst, gav mig insikten i att dessa kommunpolitiker inte förstår den egentliga problematiken. Arjeplog har ett befolkningsunderskott som blivit mer kännbart genom åren. Ungdomarna som studerar på gymnasiet vill inte stanna kvar i kommunen då de känner att det inte finns några framtidsmöjligheter här.

Men att lägga ner Hornavanskolan är inget alternativ, inte göra om det till fjärrgymnasium heller. Det sistnämnda alternativet är dessutom enligt svensk lagstiftning olagligt.

Som gammal elev på Hornavanskolan så finns det bara ett alternaitv – att gymnasiet ska finnas kvar i Arjeplog, utan några som helst ändringar. Kommunpolitikerna skulle istället fundera på följande saker:

1, Hur Hornavanskolan ska kunna locka fler elever, både från kommunen och andra orter, att fara dit och studera.

2. Hur man gör så att ungdomarna som studerar på Hornavanskolan idag stannar kvar i Arjeplog efter avslutad gymnasieutbildning.

Jag uppmanar nu de styrande kommunpolitikerna att tänka om i denna fråga. Utan Hornavanskolan kommer Arjeplog att gå en dyster framtid till mötes. Gör om, gör rätt.

Anders.M

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x