Vandra och njut. Det var temat för den helgresa som lockade ett trettiotal deltagare till Arjeplogsfjällen. Initiativtagare till resan var Maria Söderberg, Amelia Adamo och Lotta Byqvist. FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

Vandra och njut var idén när tidningsdrottningen Amelia Adamo besökte Arjeplogsfjällen. I sällskapet fanns trettio njutare från hela landet.

– Mallorca? Nej, det här är mycket bättre, ropade Renate Björge efter ett av många bad i Hornavan.

Amelia Adamo är P1:s sommarvärd den 8 juli. Men först blev det vandring i Arjeplogsfjällen.
– Man får inte glömma bort att njuta även om man ska vandra! Jag skulle aldrig ge mig ut på fjället med tält och stormkök, det jag önskar är en kortare intressant tur och sedan en trerättersmiddag med en skön säng som väntar, säger hon.

Toppen av Måffe var ett av vandringsmålen under helgen. FOTO: JOHAN FJELLSTRÖM

Innan vandringsboomen inträffade kom Amelia Adamo och Lotta Byqvist med boken ”Vandra & Njut”. För två år sedan bjöds de till Arjeplogsfjällen av Top of Arjeplog. Detta gav mersmak och M-magasin, som riktar sig till 50+, gjorde förra sommaren ett resepaket tillsammans med Hornavan hotell. 31 deltagare anslöt, men de fick vänta ett helt år på resan eftersom coronapandemin slog till.

– Det är så roligt att komma tillbaka, säger Lotta Byqvist, Stockholm. Hon har även bott tio år i Åre.

Hon är journalist, yogalärare och mindfulnessinstruktör. Tre mornar kunde hon ses med deltagarna på stranden intill Hornavan hotell. Deltagare som fullt ut koncentrerade sig på instruktörens anvisningar.

Bad i Sveriges djupaste insjö vid Hornavan Hotell och Amelias brygga. Ett av inslagen i den ”Vandra och njut-resa” som lockade deltagare från hela Sverige. FOTO: MARIA SÖDERBERG

– När Amelia för två år sedan frågade efter badbryggan fanns här ingen, då klättrade vi ut på sprängsten och kom ned i vattnet. Men nu finns det en brygga och hotellet har fyndigt döpt den till ”Amelias brygga”. En annan skillnad är att nu är både bar och resturang är öppen.

– Mallorca? Nej, det här är mycket bättre, ropade Renate Björge efter ett av många bad i Hornavan.

Hon arbetar på Oslo Universitetssjukhus i Ullevål. Tillsammans med Britt Graflund åkte de bil hela vägen till Arjeplog.

Båda var mycket nöjda efter vandringar på Måffe, Jurunleden vid gränsen och Åsarna. Detta trots att helgen bjöd på ett rejält högtryck.

Gruppen gjorde ett uppskattat besök vid Båtsouj samecenter. Här fick de lära sig mer om samernas situation, möta renar och prova kasta lasso. FOTO: MARIA SÖDERBERG

Gruppen besökte även Båtsuoj Samecenter där Lotta och Tom Svensson tog emot. Frågestunden blev lång när många hade frågor om samernas situation idag. Här blev det också närkontakt med renar och flera tog chansen att kasta lasso.

Amelia Adamo, 74 år, har flera projekt förutom vandringsresor. Hon är ordförande i nybildade Ensamhetskommissionen och har höjt rösten om åldersdiskrimineringen i Sverige.

Men i helgen var hon hela tiden omgiven av familj och tacksamma vandrare.

– Det blev en drömresa med glada människor. En höjdare var lördagens vandring vid snöfläckar i 30 graders värme. 16 000 bedövande vackra steg. Pauser med röding och fika. Kan det bli härligare?

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x