Vändplanen i Skeut är en av inspelningsplatserna när Kerstin Ekmans bok Händelser vid vatten nu blir film. Den här dagen deltar närmare 100 statister vid inspelningen. FOTO: Peder Lundkvist

Det är i Arjeplog det händer.

Allt det där som utspelar sig i Kerstin Ekmans bok Händelser vid vatten.

Här blir boken till film, och ett ständigt återkommande uttryck hos både de som jobbar med filmproduktionen och lokalbefolkningen är: ”Vi löser det”.

– Visst bjuder en sådan här produktion på utmaningar, till exempel de långa avstånden mellan inspelningsplatserna. Men vi löser det, säger Thomas Nilsson som är linjeproducent och har det övergripande ansvaret på plats.

 

Thomas Nilsson har det övergripande ansvaret för inspelningarna i Arjeplog. Han har stött på både utmaningar och överraskningar, men allt löser sig. En oförutsedd utgiftspost var femtio mygghattar till inspelningsteamet. FOTO: Peder Lundkvist

Produktionsbolaget har sin hemvist i Danmark, och Thomas Nilsson har tidigare arbetat med inspelningar av bland annat Wallander-filmer i Ystad, och Bron i Malmö. Till Arjeplog kom han i samband med rekognoseringsarbetet inför filmatiseringen av Händelser vid vatten.

– Vi samarbetar med Filmpool Nord, och fick en del förslag på platser av dem. Det här är den kommun där vi hittade flest lämpliga inspelningsmiljöer vid sjöar och berg.

Den dagen vi besöker inspelningen pågår filmning av ett midsommarfirande. Här samlas många av filmens karaktärer och här sker saker som sätter stor prägel på filmens handling.

På vändplanen i Skeut, en vanligtvis rätt ordinär grusplan vid Uddjaurs strand, har en gräsbevuxen campingplats med tydlig 70-tals-prägel iordningställts. Närmare 100 statister, ett tiotal skådespelare och cirka 25 ur filmproduktionsteamet finns på plats.

– Det här är en viktig plats i handlingen, och det som händer här har stor betydelse. Enbart den här inspelningsdagen har planerats i några veckor, berättar Thomas Nilsson.

Många av statisterna är hemmahörande i Arjeplog. En av dem som deltar är Sven-Göran ”Swillo” Fransson.

– Det är intressant att vara med, det är först nu man har fått insikt i vilken stor apparat det är att spela in en film, säger han.

Swillo tillhör också de som ställt upp för att tillgodose behoven av rekvisita till filminspelningen, och hans insats gör skäl för uttrycket ”vi löser det”.

– Jag och Stefan Hallnor skulle hämta en gammal husvagn i Galtisjaur. Vi hann trehundra meter, då small första däcket. Men vi fixade fram ett nytt däck och kunde fortsätta. Efter femhundra meter till small det andra däcket.

Där slutade hans berättelse, och exakt hur det löste sig är därför oklart, men husvagnen kom i alla fall fram till inspelningsplatsen, precis som utlovat.

Att statisterna har roligt under inspelningarna råder det ingen tvekan om, trots ibland lång väntan och många omtagningar hörs många skratt men inga klagomål.

– Ja, för mig är det inget problem. Min uppgift är att sitta på en bänk och låtsas dricka brännvin, det är ju inte så svårt eller ens besvärligt. Men jag tycker lite synd om de som har dansat Små grodorna runt midsommarstången i fyra timmar, säger Sven-Göran ”Swillo” Fransson och skrattar.

En annan glad och nöjd statist är Stina Ederlöv.

– Det här är min tredje dag som statist. Den första dagen var vi i Galtisjaur, där klev jag på bussen hela dagen. Den andra dagen klev jag av bussen hela dagen, i Laisvallby. Idag ska jag spela kort, berättar hon med ett skratt.

Förutom de enskilda arjeplogare som är anställda för att bistå filmteamet eller medverkar som statister är ett stort antal företag i Arjeplog på ett eller annat sätt involverade och engagerade i filmproduktionen. Det handlar till exempel om mat, boende, förvaring och transporter av både människor och rekvisita.

Och filmproduktionen kommer att lämna spår efter sig i kommunen. Ett exempel är den reparation av medborgarhuset i Laisvallby som gjordes inför inspelningarna där.

– I februari fick vi besked att taket hade rasat in och att vi därför inte skulle kunna använda den platsen för inspelning. Men vi ville vara där, och valde att reparera taket. Vårt mål är att allt ska återställas till det skick det var när vi kom dit, eller bättre, berättar Thomas Nilsson.

Inspelningarna sker på många olika platser i Arjeplogs kommun. Ibland flyttar man 3-4 gånger samma vecka.

– Mycket tid går åt till transporter och förflyttningar, men man måste väga fördelar mot nackdelar och med planering så löser det sig. Om jag får önska mig något så är det att fler ur lokalbefolkningen skulle våga vara med som statister, säger Thomas Nilsson.

Inspelningen av Händelser vid vatten i Arjeplog ger arbetstillfällen och förhoppningar om att hitta en ny nisch att utveckla. FOTO: Peder Lundkvist

Två av de arjeplogsbor som är anställda under inspelningstiden är Agneta Carlman och Laila Fernström. Agneta jobbar som guvernant, och tar hand om de barn som är med i filmen mellan inspelningarna. Laila är coronacoordinator, och testar varenda en som ska in på inspelningsplatserna.

Under Bok & Vandring i Jäckvik deltog de och berättade om sina jobb och om sina tankar kring filmproduktion i Arjeplogs kommun. De är överens om att inspelningen av Händelser vid vatten betyder mycket för Arjeplog.

– Filmproduktion kan definitivt vara en nisch som vi kan utveckla, menar Laila Fernström.

Händelser vid vatten filmas i Arjeplog fram till i november. Under 2022 ska filmen visas som serie i SVT, sex entimmesprogram. Tanken är att den också ska visas i Norge och Finland.

 

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x