Toppåkarna Håkan Sundström, André Karlberg och Gussar Blomgren tog säsongens femtonde topp, Pieljekaise, på långfredagen. FOTO: Maria Söderberg

Skida tillsammans – håll avstånd! Det var mottot när Top of Arjeplog arrangerade en träff vid Pieljekaisestugan under långfredagen. Tolv skidåkare tog sig upp till den högsta toppen av Pieljekaise. Tre av dem, Håkan Sundström, André Karlberg och Gussar Blomgren, tog därmed sista toppen på den här säsongens vinterkort.

– Det blev ett fin avslut, sa Håkan Sundström.

Jan Lebeda från Tjeckien gjorde sin första topptur med skidor på Pieljekaise. En härlig, men blåsig tur. FOTO: Maria Söderberg

En annan av de tolv som nådde toppen, 1 137 meter över havet, var 16-årige Jan Lebeda. Det var hans första topptur med skidor.

– Det här var verkligen roligt! Men det blåste hårt på toppen, jag fick huka mig för vinden, berättade han.

Jan Lebeda kommer från Tjeckien, men studerar i Sverige och besökte Arjeplog under påskhelgen.

Solen sken i Jäckvik på morgonen och det var noll grader. Perfekta förhållanden för en skidtur till den högsta toppen av Pieljekaise som ligger i nationalparken. Men det blåste hårt, närmare 20 sekundmeter enligt flera av de som åkte högst upp.

Tolv åkare trotsade den hårda vinden och tog sig upp på högsta toppen av Pieljekaise, 1 137 meter över havet. FOTO: Grit Martin

Trots den kraftiga vinden var det tolv skidåkare som skidade till högsta punkt under dagen för att njuta av den vida utsikten. Till Pieljekaisestugan, som ligger vid trädgränsen, kom närmare trettio personer för att grilla, fika och bjudas på påskgodis.

Top of Arjeplogs vinterkort innehåller tio toppar samt fem bonustoppar. Tre av säsongens deltagare, Håkan Sundström, Gussar Blomgren och André Karlberg, gjorde sin sista av de totalt femton topparna under långfredagen, i samband med arrangemanget i Pieljekaisestugan.

De firade med grillad älgkorv vid elden.

– Det var skönt med medvind upp till toppen där det blåste ungefär 15-18 sekundmeter. Sen gick det inte så fort utför, säger Håkan Sundström.

Familjen Palopää, bestående av Line, Emma, Ed och David, berömde skidspåren vid Jäckvik. FOTO: Maria Söderberg

Familjen Palopää uppskattade de fina skidspåren i Jäckvik. Föräldrarna Emma och David Palopää är engagerade i Arjeplogs sportklubb och de hoppas att fler unga ska haka på skidtrenden i kommunen.

Med tanke på coronaläget var arrangören noga med att inte för många skulle samlas på samma ställe, men det var aldrig något problem. Toppskidåkarna kom i sina egna grupper. Nästa gemensamma tur inom Top of Arjeplog går till Áhkálisstugan.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x