Från 6 mars 2011: Renbergsstugan har varit och är ett kärt utflyktsmål för många, både sommar och vinter. Låt oss hoppas att det fortsätter så i många år till.  / Marianne

Minnen från skid- och skoterutflykter med skolan, föräldrarna eller kompisarna berättades vid återinvigningen av Renbergsstugan.
Efter många års förfall har stugan nu renoverats, och förhoppningen är att Renbergsstugan åter ska bli ett uppskattat utflyktsmål för både ung och gammal.

Lotten Oscarsen minns när hon var i 15-20 årsåldern och ungdomarna från Kyrkholmen brukade samlas uppe vid Renbergsstugan.
-Vi var säkert ett femtiotal som brukade gå, åka skidor eller spark hit. Vi flickor satt här nedanför och solade, och tittade förstås på pojkarna som klättrade upp mot toppen, och åkte nerför branten på skidor.
Lottens dotter Lisa berättar liknande minnen, från en senare epok:
-I ungdomens glada dagar brukade vi göra skoterutflykter hit. Vi tjejer brukade sitta i solen, och killarna for högre upp och körde skoter.

Renbergsstugan byggdes med ideella krafter, och invigdes på trettondagsaftonen 1945. Under flera decennier därefter utnyttjades stugan flitigt.
-Vi var här varje söndag. Och doktor Wallquist brukade också komma hit varje söndag, berättar Lotten Oscarsen.
-Varje fettisdag åkte vi hit med skolan, berättar Mats Sundström.

Men åren tog ut sin rätt, och stugan blev allt mer förfallen. Samtidigt blev besöken färre och färre, och skolorna valde andra utflyktsmål för sina friluftsdagar.
Nu har stugan renoverats, och Arjeplogs Sportklubb stod för arrangemanget vid återinvigningen.

I stugan serverades fika och varm korv. Den som ville kunde åka gratis skotertaxi från Djuptjärn och upp till stugan, men många valde ändå att åka skidor.
För syskonen Ludvig och Wilma blev utflykten ett lämpligt träningspass inför Renbergsloppet.
-Jag brukar tävla i skidåkning ibland, förklarar Ludvig.

Ovanstående artikel publicerades i Arjeplognytt den 6 mars 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x