Från 5 mars 2011: En viktig film och ett bra samarbete mellan Ingela Lekfalk, Bion i Arjeplog och församlingen.  / Marianne

Tjejer Typ Tolv. En film som alla bör se.

-12-åriga tjejer finns ju överallt, och om de ser filmen kommer de att känna igen sig, och jag hoppas att de blir peppade av filmen, precis som vi blev. Det är också bra om föräldrar, lärare och andra ser filmen, så de kanske förstår hur vi tycker och tänker…

Anna-Stina Thörnlund är en av sjutton huvudpersoner i filmen Tjejer Typ Tolv, som har premiär på tisdag. I Arjeplog. Och på flera andra ställen i Sverige.

Vem är du som tolvårig tjej? Vem vill du vara? Hur är det att bli kär? Få mens? Tjejer Typ Tolv är en dokumentärfilm om sjutton tjejer som medverkade i musikalen med samma namn.
-Jag kom de här tjejerna nära under arbetet med musikalen, de blev vana vid varandra och vid mej och det gjorde att det här blev en väldigt bra, väldigt nära, dokumentärfilm. Det är rock´n´roll rakt igenom, här och nu, inget är arrangerat, och det finns ett oerhört värde i det, säger Ingela Lekfalk, som gjort filmen.

Ingela Lekfalk menar att filmen är ett tidsdokument, som kan ge ett nytt perspektiv.
-I regel är det problem som ska gestaltas i dokumentärfilmer med den här målgruppen. Men den här filmen är inte uppbyggd omkring något specifikt problem, tvärtom så handlar det om goda exempel, om den kraft och energi unga tjejer har. De här ungdomarna ska leda Sverige om tjugo år!

På tisdag, på den Internationella Kvinnodagen, har filmen premiär. Den kommer att visas på biografer från Lund i söder till Pajala i norr. Ingela själv, och tjejerna som medverkar i filmen, kommer att finnas på plats i Luleå, där filmen visas på Norrbottensteatern.

I Arjeplog visas filmen på bion, med fri entré för skolungdomar. Prästen Kristina Flinkfeldt kommer att finnas på plats, och efter filmen finns möjlighet till diskussion kring ämnet Tjejer Typ Tolv.

Ovanstående artikel publicerades i Arjeplognytt den 5 mars 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x