Från 1 mars 2011: Driving experience on ice. Roligt, och ger bra erfarenheter för halkiga vägar. Det har också, under många år, lockat många människor till Arjeplog. / Marianne

Säkerheten är det viktigaste. Hela tiden. Men det handlar också om att ha roligt. Att uppleva något utöver det vanliga. Och att lära sig köra bil på is och snö.

BMW Driving Experience lockar folk från hela världen till isbanorna på sjön Kakel utanför Arjeplog.

-Vi kommer gärna tillbaka, säger Stefan och Karin Frank från Frankfurt.

Under ett fyra dagars äventyr får deltagarna i BMW Driving Experience både teoretiska och praktiska kunskaper i hur man hanterar en BMW med 420 hk på is och snö.

Hur uppför sig bilen vid snabba inbromsningar och undanmanövrar? Vad händer när man kör i olika hastigheter genom både snäva och långsträckta kurvor? Hur kan man dra nytta av, eller häva, en sladd på bästa sätt?
-Det är viktigt att ha de här kunskaperna, men man kan ju inte träna ute på vägarna. Här kan vi träna, göra fel och lära oss, utan att behöva vara oroliga för mötande trafik, säger Karin Frank.

För instruktörerna Philipp Wänninger och Christian Ziehfreund gäller det att ha koll på allt och alla. Både de bilar som är ute på banan och kör, och de som står och väntar på sin tur.
Och hela tiden upprepas ledordet:
-Safety, safety, safety.

Christian berättar att körutbildningen börjar med övningar i låg hastighet. När deltagarna är mogna för nästa steg höjs hastigheten och kraven. Dag tre är det dags för ett tävlingsmoment.
-När man lägger på stress, blir även de enkla övningarna svåra, säger han.
Ett par sekunder senare bekräftas detta. En av deltagarna kör av banan och behöver hjälp för att komma loss.

Paret Stefan och Karin Frank får tävla mot varandra. Instruktörerna och resten av gruppens deltagare hejar på dem i kommunikationsradion.
När Karin snurrar runt ute på banan, och stannar med bilen vänd åt fel håll står det klart att Stefan blir vinnaren. Trodde vi allihop.
Men, som den gentleman Stefan är, stannade han ett par meter före “målet” och inväntade sin hustru. Under stort jubel från oss åskådare kör hon i mål först.
Det ska vara roligt att uppleva BMW Driving Experience. Och det är roligt!

Bra bemötande, bra boende, bra aktiviteter och bra mat. Allt sammantaget gör upplevelsen fulländad. Två grupper per vecka, med maximalt tjugo deltagare vardera, tas emot. Och de som varit med en gång, återvänder gärna.
Stefan och Karin Frank till exempel, de tvekar inte. De vill komma tillbaka.
-Vi hoppas ha möjlighet att komma hit om två eller tre år igen, säger Karin.

Ovanstående artikel publicerades i Arjeplognytt den 1 mars 2011

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x